Duitslandweb logo Duitslandweb

Turkije grootste afnemer Duitse wapens

Kort nieuws - 16 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Turkije is de grootste afnemer van Duitse wapens. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Economische Zaken. Die zijn verrassend omdat Duitsland sinds de mislukte militaire coup in Turkije in 2016 terughoudender was met wapenexporten aan het land.

Turkije kocht in de eerste vier maanden van dit jaar voor meer dan 180 miljoen euro aan wapens uit Duitsland. Daarmee staat het land net als in 2018 op nummer 1. Dat blijkt uit een antwoord van het ministerie van Economische Zaken op een vraag van Die Linke. De leveringen aan Navo-partner Turkije vormden vorig jaar bijna een derde van alle Duitse wapenexporten, dit jaar is het zelfs 60 procent.

Het gaat volgens het ministerie uitsluitend om maritieme goederen. Duitse media melden dat het materieel betreft voor zes onderzeeërs die Turkije met hulp van het Duitse concern Thyssenkrupp bouwt. De Duitse regering had de levering van het materieel al in 2009 goedgekeurd. Dat gebeurde toen met een zogeheten Hermes-Bürgschaft, een exportkredietverzekering die de bondsregering sinds de mislukte militaire coup in 2016 voor Turkije niet meer verstrekt. Eerder gesloten deals blijven echter geldig. 

Dit jaar heeft de Duitse regering voor het eerst in twee jaar weer meer wapendeals met Turkije goedgekeurd: tot 5 juni is er groen licht gegeven voor leveranties ter waarde van 23,3 miljoen euro. Dat is bijna twee keer zoveel als in heel 2018 (12,9 miljoen). Die Linke wil dat Duitsland wapenexporten naar Turkije helemaal stopzet. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

andree van der wal - 16 juli 2019 20:49

krijgen de duitsers weer wat van hun eigen geld terug van de turken dat hun eerst gratis hebben toe gestuurd voor de kering van de zo genaamde vluchtelingen .en nu verkopen ze de meeste wapens aan de turken en zeggen straks achter af dat haben wie niet gewust ?????

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.

Lees meer

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

In mei zegde Trump het atoomakkoord met Iran op en legde het land sancties op. Die treffen ook Duitse bedrijven.

Lees meer

Duitsland en Turkije op verzoeningskoers

Duitsland en Turkije op verzoeningskoers

Het staatsbezoek van Erdogan aan Berlijn deze week moet de relatie tussen beide landen verbeteren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger