Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duitse bedrijven betrokken bij export chemische stoffen naar Syrië'

Kort nieuws - 26 juni 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse bedrijven waren gedurende de oorlog in Syrië betrokken bij de export van chemische stoffen waar wapens van gemaakt kunnen worden. Dat concluderen Duitse en Zwitserse onderzoeksjournalisten.

Volgens de Süddeutsche Zeitung, Bayerischer Rundfunk en het Zwitserse Tamedia heeft de Duitse chemische groothandel Brenntag AG in 2014 de stoffen isopropanol en diethylamine via een Zwitserse dochteronderneming verkocht aan een Syrisch farmaceutisch bedrijf dat verbonden is met het regime van Bashar al-Assad.

Met de stoffen kunnen medicijnen worden gemaakt, maar ook oorlogsmiddelen zoals zenuwgas. Het Assad-regime zou meerdere keren gifgas-aanvallen hebben gepleegd in Syrië. De Europese Unie besloot daarom in 2012 en 2013 de export van isopropanol en diethylamine flink te beperken. Dat gold ook voor export via andere landen, zoals Zwitserland. Toch werd er in 2017 nog een aanval met zenuwgas gepleegd in Syrië.

Ook andere grote Duitse chemiebedrijven hebben destijds de stoffen aan Zwitserland geleverd. Directe export naar Syrië was er volgens de bedrijven niet. De Süddeutsche Zeitung noemt de vermeende betrokkenheid van Duitse bedrijven 'brisant', omdat er in 2014 ook een internationaal gecoördineerde actie gaande was om de voorraden chemische wapens in Syrië te vernietigen. Duitsland had daar zo'n 800.000 euro aan bijgedragen. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en BR24

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger