Duitslandweb logo Duitslandweb

Wetenschappers voorspellen lage opkomst
Onverschilligheid bij Duitse kiezers

Achtergrond - 19 september 2013

Verschillende Duitse wetenschappers verwachten dat de opkomst bij de verkiezingen aanstaande zondag historisch laag zal zijn. Dit zou niet voortkomen uit frustratie maar juist uit onverschilligheid van de Duitse kiezers.

Wetenschappers voorspellen lage opkomst
© Flickr/ Alexander Johmann

De opkomstpercentages bij Bondsdagverkiezingen in Duitsland zakken al jaren. In 1998 kwam nog 82,2 procent van de kiezers opdagen, bij de vorige verkiezingen in 2009 nog maar 70,8 procent. Op kaarten van Spiegel Online is te zien dat vooral in het oosten van het land de opkomst laag is.

De gerenommeerde politicologie-professor Jürgen Falter van de Universiteit Mainz denkt dat het getal dit jaar onder de zeventig procent zal zakken. “Ik geloof dat de opkomst opnieuw zal dalen, zodat er voor het eerst een 6 vooraan staat. Deze trend zal zich, als er niets fundamenteels verandert, langzaam voortzetten”, zei hij in een recent interview met website Wahllos.de.

In juni werd ook al een studie gepresenteerd die een slechte opkomst voorspelde. Onderzoekers van de Bertelsmann Stiftung en het Institut für Demoskopie Allensbach schreven dat de meeste Duitsers het allemaal wel prima vinden zoals het is, waardoor de bereidheid om te gaan stemmen afneemt. De 'verkiezingsmoeheid' komt niet voort uit frustratie maar juist uit groeiende onverschilligheid.

Vooral laagopgeleiden en mensen met een laag inkomen nemen minder actief deel aan de democratie, schrijven de onderzoekers. "Hoe lager de sociale status en hoe groter de politieke desinteresse in de vriendengroep, hoe kleiner de kans dat ze gaan stemmen.”

Ter vergelijking: bij de laatste verkiezingen in Nederland (in 2012) was de opkomst 74,6 procent. De laagste opkomst in de laatste twintig jaar in Nederland was na Paars 1 in 1998. Toen kwam maar 73,3 procent van de kiesgerechtigden stemmen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger