Duitslandweb logo Duitslandweb

Onderzoek naar kunstenaarscollectief gestopt

Kort nieuws - 9 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het strafrechtelijke onderzoek naar het kunstenaarscollectief Zentrum für Politische Schönheit (ZPS) is stopgezet. De officier van justitie die het onderzoek in 2017 opende, is overgeplaatst. 

Nadat vorige week aan het licht was gekomen dat justitie nog steeds een lopend onderzoek heeft naar het ZPS, verschenen in meerdere Duitse media verhalen over de officier van justitie die dit onderzoek leidt. Hij zou banden met de AfD hebben en die sympathieën zouden ook blijken uit de vervolgingsbeslissingen.

 

Het ZPS zette in 2017 een imitatie-holocaustmonument in de tuin van AfD-politicus Björn Höcke en liet weten hem te bespieden, omdat ze vinden dat de veiligheidsdienst niet actief genoeg is tegen extreem-rechts. Höcke zei dat de kunstenaars vervolgd zouden moeten worden als criminele organisatie. Meer over de actie

Maandag maakte het ministerie van justitie in Thüringen bekend dat het kunstenaarscollectief niet langer wordt verdacht van het vormen van een criminele organisatie. Het onderzoek op basis van paragraaf 129 gaf de opsporingsdiensten ruime bevoegdheden en wordt normaalgesproken gebruikt voor onderzoek naar zware criminele of terroristische organisaties. Ze mogen een verdachte bijvoorbeeld afluisteren en informanten inzetten. Dat dit onderzoek nog steeds liep is des te opmerkelijker omdat in verschillende rechterlijke uitspraken al was vastgesteld dat het om een kunstuiting ging. De vrijheid van kunsten wordt door de grondwet beschermd. Lees meer bij Zeit Online

Lees ook op Duitslandweb: Kunstenaarscollectief ZPS: 'stormtroep tegen rechts'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger