Duitslandweb logo Duitslandweb

Activistencollectief ZPS verdacht van vorming criminele organisatie

Kort nieuws - 4 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Openbaar Ministerie in Gera (Thüringen) onderzoekt of het Duitse kunstenaarscollectief Zentrum für Politische Schönheit (ZPS) schuldig is aan 'vorming van een criminele organisatie'. Dat hebben Duitse media woensdag gemeld. Het collectief plaatste in 2017 voor het huis van AfD-politicus Björn Höcke een replica van het beroemde Berlijnse Holocaustmonument.

De actie van ZPS was een reactie op uitspraken van Höcke in januari 2017 waarin hij zich laatdunkend uitliet over de Duitse herinneringspolitiek en het Holocaustmonument in Berlijn. De activisten huurden naar eigen zeggen het huis naast Höcke in Thüringen. Daar zouden ze hem tien maanden hebben bespioneerd. In november 2017 plaatsten ze, pal naast zijn huis, grote blokken die doen denken aan het beroemde Holocaustmonument in Berlijn. Het collectief liet weten Höcke pas met rust te laten als de politicus een knieval bij het monument maakt, zoals kanselier Willy Brandt (SPD) dat in 1970 deed in het joodse getto in Warschau.

Het gezin van Höcke stapte destijds tevergeefs naar de rechter. Die besloot dat de omstreden actie kunst was. Nu blijkt dat er al sinds 2017 een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) tegen een lid van het ZPS loopt. Dat komt naar voren uit het antwoord van het Thüringse ministerie van Justitie op een vraag van Die Linke. Het OM onderzoekt of sprake is van vorming van of deelname aan een criminele organisatie, verboden volgens paragraaf 129 van het wetboek van strafrecht. 

Verschillende juristen en politici noemen het onderzoek problematisch. "De staat tegen de kunst - dat had je in Duitsland in deze vorm nog nooit", schrijft de Süddeutsche Zeitung. Spiegel Online laat een jurist aan het woord die uitlegt dat paragraaf 129 vaak wordt gebruikt omdat het de overheid uitgebreide opsporingsmogelijkheden geeft, zoals het aftappen van telefoons. Die Linke, die de informatie boven tafel haalde, vindt het "maatschappelijk een verwoestend teken" dat de staat nu tegen kunstenaars optreedt.

Het ZPS zegt niet van de beschuldiging en het onderzoek op de hoogte te zijn gesteld. Het OM in Gera wil niet op vragen van Duitse media ingaan. Lees meer bij Spiegel Online en Süddeutsche Zeitung

Lees meer over het Zentrum für Politische Schönheit en haar acties op Duitslandweb:
Kunstenaarscollectief ZPS: 'stormtroep tegen rechts'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De aanslag

De aanslag

Moet je politieke woede wel kanaliseren, vraagt Merlijn Schoonenboom zich af na de bestorming van het Capitool, en eerder de Rijksdag.

Lees meer

Tijdlijn jaaroverzicht Duitsland in 2020

Tijdlijn jaaroverzicht Duitsland in 2020

Terugblik op dit uitzonderlijke jaar met een interactieve tijdlijn.

Lees meer

75 jaar vrijheid: herdenken met een #hashtag

75 jaar vrijheid: herdenken met een #hashtag

Duitsland en Nederland moesten door de coronapandemie individueel en digitaal stilstaan bij het jubileumjaar.

Lees meer

De snelheid

De snelheid

Als Merlijn Schoonenboom vanuit Duitsland Nederland binnenrijdt, voelt de snelweg voor hem steeds weer als een overlevingsparcours.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger