Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-voorzittersverkiezing: toon wordt harder

Kort nieuws - 6 december 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vrijdag kiest de CDU een nieuwe voorzitter. Na een serie levendige debatten met de drie belangrijkste kandidaten wordt de toon vlak voor het CDU-congres harder. Na Bondsdagvoorzitter Schäuble spreekt nu ook minister van Economische Zaken Altmaier zijn voorkeur uit.

"Een damdoorbraak" noemt Altmaier Schäubles uitspraken in de Frankfurter Allgemeine Zeitung van woensdag. Daarin hield Schäuble, een man met veel invloed in de CDU, een stevig pleidooi voor Merz als de man die Merkel moet opvolgen. Merz geldt als tegenpool van Merkel, zijn grootste concurrrent in de strijd om het CDU-voorzitterschap is Merkel-vertrouweling Annegret Kramp-Karrenbauer.

Het is voor het eerst sinds 1971 dat de CDU uit verschillende kandidaten voor het voorzitterschap kan kiezen. Dat heeft tijdens acht reginale CDU-conferenties tot levendige debatten binnen de partij geleid, maar er leefde ook de vrees dat de strijd de CDU zou verdelen. Tot nu toe hebben de meeste CDU'ers geen voorkeur uitgesproken voor een van de kandidaten. De verschillende afdelingen hebben ook, anders dan bij andere kwesties op partijcongressen soms het geval is, geen stemadvies meegegeven aan de gedelegeerden die vrijdag de nieuwe voorzitter kiezen. 

Mede daarom toont Altmaier zich geïrriteerd door Schäubles uitspraken. "Uit respect voor de gedelegeerden" wilde hij tot nu toe niet zeggen op wie hij zou stemmen. Nu spreekt hij alsnog zijn voorkeur uit voor Kramp-Karrenbauer. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger