Duitslandweb logo Duitslandweb

70.000 'Stolpersteine' houden slachtoffers nazitijd levend

Kort nieuws - 24 oktober 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is inmiddels een bekend gezicht in Duitsland en ver daarbuiten: de goudkleurige vierkante steentjes in straten die herinneren aan slachtoffers van het naziregime. Dinsdag werd in Frankfurt de 70.000ste Stolperstein gelegd. 

Vreugde over het ronde aantal is er volgens kunstenaar en initiator van het project Gunter Demnig niet. "Het zijn immers 70.000 stenen te veel." In 1992 legde hij voor het raadhuis in Keulen zijn eerste Stolperstein (letterlijk: struikelsteen). 25 jaar later zijn de Stolpersteine met de gegevens van Joden, zigeuners, homoseksuelen, gehandicapten en mensen die om politieke en religieuze redenen door de nazi's zijn vermoord in 24 landen te vinden. 

De 70.000ste steen die in Frankfurt werd gelegd, is voor Willy Zimmerer, een gehandicapte man die in 1944 door de nazis werd omgebracht. Volgens Demnig is er lange tijd gezwegen over gehandicapte slachtoffers. Hij wil dat er meer Stolpersteine voor hen komen. Lees meer bij Deutsche Welle

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger