Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse steun voor slachtoffers sekte Colonia Dignidad

Kort nieuws - 11 oktober 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland en Chili gaan de misdaden in de Duitse voormalige sekte Colonia Dignidad in Chili documenteren. Ook komt er een fonds voor de slachtoffers en een documentatiecentrum in Chili. 

Dat hebben kanselier Merkel en de Chileense president Piñera woensdag afgesproken. Woensdagavond is een commissie ingesteld van vertegenwoordigers van de regering en bondsdagleden. Die moet zorgen voor een consequentere vervolging van de daders en een goede regeling voor de slachtoffers van de sekte.

Colonia Dignidad is opgericht in 1961 door de voormalige Wehrmachtsoldaat Paul Schäfer, die uit Duitsland vluchtte na een veroordeling wegens het verkrachten van jongens in het tehuis waar hij werkte. In de jaren van de dictatuur van Pinochet (1973-1990) werd Colonia Dignidad gebruikt als een martelcentrum voor de geheime dienst van Pinochet. Oppositieleden werden er gevangen gehouden en vermoord en beulen werden er opgeleid.

Al in de jaren zeventig berichtten Amnesty International en de Verenigde Naties over de martelingen en kindermisbruik in de sekte. Toch deed de Duitse overheid niks om de Duitsers die er werden vastgehouden, te redden.

De Duitsers die in de afgelegen leefgemeenschap woonden, konden niet ontsnappen. De eerste man die wist te vluchten, vertelde dat hij als jongen door Schäfer is ontvoerd uit Duitsland. De leiding van Colonia Dignidad onderhield nauwe banden met de Duitse ambassade in Chili. De toenmalige ambassadeur, die moest onderzoeken wat er klopte van de aantijgingen, berichtte naar zijn superieuren dat het er voorbeeldig aan toe ging in de nederzetting. Hij had op zijn beurt weer goede contacten in het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zo hebben Schäfer en zijn medestanders 25 jaar ongestoord hun gang kunnen gaan. Na het einde van de dictatuur verdichtte het bewijs tegen de sekte zich. In 1991 werd de leefgemeenschap opgeheven. Pas in 2016 gaf toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier de dossiers vrij. Een meerderheid van de Bondsdag steunde een motie om de zaak grondig te onderzoeken en een schadevergoedingsregeling voor de slachtoffers op te stellen.

Eind september besloot het gerechtshof in Düsseldorf dat de arts van de nederzetting, Hartmut Hopp, niet in Duitsland wordt vastgezet. De man is in Chili tot vijf jaar cel veroordeeld en naar Duitsland gevlucht. Maar volgens de rechter is er onvoldoende direct bewijs tegen de man, waardoor hij volgens Duits recht geen gevangenisstraf zou krijgen.

Lees meer bij Welt Online en een langer achtergrondverhaal over Colonia Dignidad bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Revolutie 1918: Matrozen Kiel leidden val monarchie in

Revolutie 1918: Matrozen Kiel leidden val monarchie in

100 jaar geleden vluchtte keizer Wilhem II naar Nederland. De revolutie begon met de matrozenopstand in Kiel.

Lees meer

Tijdlijn val van de Berlijnse Muur

Tijdlijn val van de Berlijnse Muur

Onder druk van massaal protest opende de DDR op 9 november 1989 de grenzen tussen Oost- en West-Berlijn.

Lees meer

‘Mijn Strijd’: controversieel maar ongevaarlijk

‘Mijn Strijd’: controversieel maar ongevaarlijk

In De Rode Hoed debatteerden makers en critici woensdag over de nieuwe Nederlandse uitgave van 'Mein Kampf'.

Lees meer

In memoriam: H.W. von der Dunk

In memoriam: H.W. von der Dunk

Historicus H.W. von der Dunk was een pleitbezorger van de verhalende geschiedschrijving.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger