Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel plant bezoek aan Chemnitz

Kort nieuws - 5 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel plant een bezoek aan Chemnitz. Ze gaat in op een uitnodiging van de burgemeester van de stad, Barbara Ludwig.

Wanneer Merkel naar Chemnitz gaat, is nog niet bekend. De stad was vorige week het toneel van dagenlange protesten na de dood van een 35-jarige man. Daarvoor zijn een Syriër en een Irakees opgepakt, naar een derde verdachte wordt nog gezocht. De demonstraties, waaraan duizenden rechts-radicalen deelnamen, liepen deels uit op rellen, waarbij mensen die er niet Duits uitzagen, de politie en journalisten werden aangevallen. Maandag vond als reactie daarop in Chemnitz een concert tegen racisme en vreemdelingenhaat plaats, waar ruim 60.000 mensen op af kwamen.

Namens de regering was minister van Gezinszaken Franziska Giffey (SPD) vorige week vrijdag in Chemnitz. Zij riep andere regeringsleden toen op de stad ook te bezoeken. De minister heeft inmiddels een wet aangekondigd ter bevordering van de democratie. Die moet volgens haar duidelijk maken "dat het de taak van de overheid is de democratische vorming van jonge mensen op alle niveaus te organiseren".

Met haar wetsvoorstel reageert Giffey op de gebeurtenissen in Chemnitz van vorige week. Een van de kritiekpunten op de deelstaat Saksen is dat die rechts-extremisme te lang heeft gebagatelliseerd en te weinig aan burgerschapsonderwijs en politieke vorming heeft gedaan. Lees meer bij tagesspiegel.de en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger