Duitslandweb logo Duitslandweb

Hof: Bochum moet uitgezette islamist Sami A. terughalen

Kort nieuws - 16 augustus 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het gerechtshof voor bestuurlijke zaken in Noordrijn-Westfalen heeft bepaald dat de stad Bochum de uitzetting van islamist Sami A. naar Tunesië moet terugdraaien.

De voorzitter van de rechtbank, Ricarda Brandts, heeft zware kritiek op de overheidsinstanties. Die hebben de bestuursrechter informatie onthouden, om te voorkomen dat die de uitzetting naar Tunesië zou verbieden, stelde ze tegenover persbureau DPA. De druk uit politiek en samenleving om Sami A. uit te zetten was groot. Hij wordt als potentieel gevaarlijk ingeschat en zou een voormalige lijfwacht van osama bin Laden zijn.

Sami A. werd uitgezet, daags nadat een bestuursrechter dat had verboden. Dat had volgens justitie niet mogen gebeuren. Ambtenaren zijn te ver gegaan in het beïnvloeden van de rechtspraak door bewust informatie achter te houden. Dat is slecht voor het noodzakelijke vertrouwen tussen justitie en de overheid, stelde Brands.  

De rechter die zijn uitzetting verbood omdat A. in Tunesië mogelijk gemarteld zou worden, heeft volgens Brandts na de uitspraak ongekend veel 'bagger' over zich heen gekregen per post en op sociale media.

Sami A. wordt overigens niet opgehaald uit Tunesië. Hij krijgt een visum en z'n ticket vergoed, maar moet op eigen gelegenheid terugkeren. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger