Hemelse kerken zoeken wereldse wegen
Hamburgse kerk luidt mediaoffensief in

Columns - 10 februari 2006

(10 februari 2006) De St. Katharinenkerk in Hamburg heeft veel geld nodig voor de renovatie van het godshuis. Daarom vraagt hoofdpredikante Ulrike Murmann de inwoners van Hamburg sinds begin deze maand, of ze bereid zijn te geloven.

van Marcel Heijmans

De bezuinigingen door de Noordelbische Evangelisch-Lutherse Kerk, waartoe vele kerken in Hamburg behoren, snijden de gemeenschap namelijk behoorlijk in de eigen vingers. Veel kerken kregen al hun eigen grafkruisje: twee van hen gingen tegen de vlakte om plaats te maken voor woningen, één kerk werd omgebouwd tot kinderdagverblijf, een ander tot bejaardenhuis. Bij de ander trekt binnenkort een basisschool in en een volgende staat vooralsnog alleen maar leeg.

TV-kok Tim Mälzer, iedere werkdag onconventioneel aan het kokkerellen op de zender VOX, nam aan de ontwijding van de St. Stephanuskerk persoonlijk deel, in de hoop er een edel restaurant van te kunnen maken. Helaas voor de Hamburgse kok haalden de omwonenden, die de ontwijding van hun kerk al niet lekker zat, hun neus voor hem op.

Met het argument dat het teveel geluidsoverlast zou veroorzaken – dichtklappende autoportieren in de avond schijnen meer lawaai te kunnen maken dan luidende kerkklokken op de zondagmorgen – protesteerden ze tegen de komst van het restaurant. Mälzers concept landde in de prullenmand. Nu heeft een projectontwikkelaar zijn oog op de kerk laten vallen, die er een urnenkerkhof van wil maken.

Zo ver is het voor de St. Katharinenkerk gelukkig nog lang niet. Er wordt vast van uitgegaan dat het huidige mediaoffensief de renovatiekas zal spekken. In maart worden de eerste steigers al opgebouwd. Ook het beroemde barokke pijporgel zal worden gerestaureerd. “Het orgel zal de mensen ook over tweehonderd jaar nog vreugde schenken”, juicht Murmann overtuigd. “En men zal eindelijk kunnen horen hoe Bach zijn muziek werkelijk heeft bedoeld!”

Marcel Heijmans woont in Hamburg en is daar werkzaam bij een reclamebureau.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger