Duitslandweb logo Duitslandweb

Seehofer stelt alsnog omstreden immigratieplan voor

Kort nieuws - 10 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft vandaag alsnog zijn omstreden immigratieplan voorgesteld. Daarin heeft hij de afspraken die met de SPD over het asielbeleid zijn gemaakt niet meegenomen. De ruzie over zijn 'Masterplan Migration leidde bijna tot de val van het kabinet.  

Het is geen Masterplan van de regering maar van de minister van Binnenlandse Zaken, zei Seehofer vanmorgen bij de presentatie. Hij zou het plan een maand geleden al voorstellen, maar kreeg ruzie met Merkel over het weigeren van asielzoekers bij de grens. Na veel geruzie, vooral tussen de CDU en de CSU, bereikten de drie coalitiepartijen vorige week een compromis. Asielzoekers die al in een ander EU-land staan geregistreerd, mogen bij de Duits-Oostenrijkse grens worden geweigerd als er afspraken met dat EU-land zijn gemaakt over het terugnemen van deze asielzoekers.

De SPD maakte bezwaar tegen de transitcentra waar de asielzoekers op hun terugkeer zouden moeten wachten. Dat zijn gesloten centra, aldus de SPD, en die wil ze niet. Daarop werd besloten tot transitprocedures. Maar Seehofer houdt in zijn presentatie vandaag toch vast aan de term transitcentra. Uiteindelijk worden de afspraken uitgevoerd zoals ze door de coalitiepartners zijn gemaakt, zei hij. Maar die zijn nog niet in deze versie van zijn plan opgenomen. Er komen ook nog wijzigingen na overleg met andere Europese landen en met de deelstaten, aldus Seehofer, en als hij daar rekening mee moet houden "moet ik elke dag wel iets aan het plan veranderen".

Met zijn Masterplan Migration wil Seehofer voor een strenger asielbeleid zorgen. Seehofer wil onder meer politiecontroles in het grensgebied uitbreiden. Met deze Schleierfahndung, een soort vliegende brigades, hoopt de politie asielzoekers te vinden die Duitsland niet in mogen. Zij moeten naar zogenoemde Ankerzentren worden gebracht, waar ze moeten blijven tot duidelijk is waar ze heen moeten. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Peter - 11 juli 2018 00:24

Het roer gaat om in Duitsland !

Reageer
H.Lodder - 10 juli 2018 14:26

Het werd hoog tijd dat het naieve Duitsland de zeilen op "'asiel"gebied bijstelt, maar links zal de plannen wel weer saboteren....

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger