Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel verdedigt asielbeleid in de Bondsdag

Kort nieuws - 4 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Angela Merkel (CDU) heeft woensdagochtend in de Bondsdag haar koers in het vluchtelingenbeleid verdedigd. De migratiekwestie zal bepalen of de EU stand houdt of niet, zei ze.

Het terugsturen van asielzoekers naar het EU-land waar ze al zijn geregistreerd, moet beter worden georganiseerd, zei Merkel vanmorgen. Daarover heeft ze vorige week afspraken gemaakt op de EU-top. Na een hevig conflict met zusterpartij CSU is maandagvond een compromis bereikt, dat een strenger uitzetbeleid voorziet. Zo moeten er transitcentra aan de Duits-Oostenrijkse grens komen, waarvandaan asielzoekers die al in een ander EU-land staan geregistreerd, snel kunnen worden teruggestuurd. "Er moet meer orde in alle vormen van migratie komen", zei Merkel vanmorgen, "zodat mensen de indruk hebben dat recht en orde heersen." 

Volgens Merkel zal de migratiekwestie bepalen of de EU stand houdt of niet. Er zijn "acceptabele, realisitische en solidaire antwoorden nodig", zei ze in de Bondsdag. Op de EU-top vorige week zijn de Europese lidstaten het erover eens geworden dat de omgang met migranten gezamenlijk moet worden aangepakt, zei ze, "het is een opgave, die ons allen aangaat". Ze pleitte verder voor legale werk- en studiemogelijkheden voor vluchtelingen die mogen blijven. Daarnaast verdedigde ze de Europese steun aan de Libische kustwacht, die op de EU-top vorige week is afgesproken. 

De AfD eiste na haar verklaring Merkels aftreden. De partij verwijt Merkel slechts met vage afspraken van de EU-top te zijn teruggekomen. Merkel heeft Duitsland van een "stabiliteitsanker tot een chaosfactor in de EU" gemaakt, zei AfD-fractievoorzitter Weidel. FDP-voorzitter Lindner noemde CSU-minister van Binnenlandse Zaken Seehofer de grote verliezer van het conflict van de afgelopen twee weken tussen de zusterpartijen.  

SPD-voorzitter Nahles herhaalde dat de SPD tegen gesloten transitcentra is. Ze hield open of de SPD, als derde regeringspatij, in kan stemmen met het CDU/CSU-compromis. Daar praten de coalitiepartijen donderdagavond verder over. Lees meer bij Der Spiegel Online en Tagesschau.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger