Duitslandweb logo Duitslandweb

Omstreden subsidie: Families krijgen bonus bij aanschaf woning

Kort nieuws - 26 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een nieuwe subsidie zorgt voor veel discussie: het Baukindergeld, een financieel voordeel voor gezinnen die een huis kopen of bouwen. 

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) wil de regeling met terugwerkende kracht per 1 januari invoeren, maar minister van Financiën Olaf Scholz (SPD), die de subsidie moet uitbetalen, vreest dat die te duur wordt en wil aanvullende voorwaarden. Het huis mag dan niet groter zijn dan 120 (of 140, daarover wordt nog onderhandeld) vierkante meter voor een drie- of vierpersoons huishouden. Als er meer kinderen zijn, mag het huis iets groter zijn. Wie een groter huis wil kopen, valt dus buiten de regeling.

Het Baukindergeld bedraagt 1200 euro per kind, per jaar en wordt tien jaar lang uitgekeerd. Iedereen met kinderen en een inkomen onder ongeveer 100.000 euro komt voor de regeling in aanmerking. De talrijke critici van de plannen, wijzen er op dat de maatregel geen rekening houdt met regionale verschillen. Zo zijn de huizen in stedelijke gebieden veel duurder dan op het platteland, en willen de meeste gezinnen op het platteland een huis dat groter is dan 120 vierkante meter. Lees meer bij Spiegel Online en bij Deutschlandfunk

Tags: woningmarkt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger