Duitslandweb logo Duitslandweb

Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan

Kort nieuws - 15 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het nieuwe immigratieplan van minister van Binnenlandse Zaken en CSU-partijleider Horst Seehofer heeft tot een flinke crisis geleid. Merkel (CDU) wil geen Duitse 'Alleingang' en heeft twee weken tijd gevraagd om in Europees verband naar een oplossing te zoeken. Maar de CSU wil haar die tijd vooralsnog niet geven.

Volgens mediaberichten probeert CDU-mastodont en Bondsdagvoorzitter Wolfgang Schäuble te bemiddelen in het conflict. Donderdag heeft hij de CDU-fractie toegesproken om in ieder geval de CDU'ers aan Merkels kant te houden. De CDU-fractie en de CSU-fractie zijn donderdagmiddag apart in vergadering gegaan, iets dat zelden gebeurt.

Seehofer dreigt zijn immigratieplan toch door te drukken. Maandag vergaderen de partijbesturen van CDU en CSU, afzonderlijk van elkaar. Daar kan de CSU beslissen dat het Masterplan Immigratie toch moet worden doorgezet. Als Seehofer dat doet, kan kanselier Merkel hem ontslaan als minister. Dat zal de CSU niet accepteren, het zou kunnen leiden tot de val van de regering. Coalitiepartner SPD steunt Merkel in deze kwestie. 

Het plan waarover Berlijn in rep en roer is, hebben zelfs de CDU'ers nog niet eens kunnen lezen. Volgens mediaberichten is het strijdpunt dat Seehofer bepaalde vluchtelingen bij de grens direct wil kunnen terugsturen. Of dit om vluchtelingen gaat die al in een ander land in een asielprocedure zitten, om om vluchtelingen die in een ander land zijn geregistreerd, is niet duidelijk.

Het is bovendien slechts een onderdeel van zijn immigratieplan, dat hij dinsdag had willen presenteren. Dat ging niet door, omdat Merkel het niet met hem eens is. Merkel vindt dat vluchtelingen eerst moeten worden toegelaten, voor kan worden bepaald of ze teruggestuurd moeten worden naar een ander EU-land. Dat is volgens EU-regels ook zo. Bovendien streeft ze naar een gemeenschappelijk Europees asielbeleid. Dit onderdeel van Seehofers plan maakt dat moeilijker. 

Het presidium van de CDU heeft donderdag opnieuw bevestigd dat het wil blijven zoeken naar een Europese oplossing voor de verdeling van de vluchtelingen. Lees ook ons uitgebreide artikel over de crisis tussen Seehofer en Merkel

Tags: cdu/csu, CDU, CSU

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger