Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel na G7-top: 'ontnuchterend en een beetje deprimerend'

Kort nieuws - 11 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Merkel noemt Trumps beslissing zijn handtekening onder de slotverklaring van de G7-top in Canada weer in te trekken 'ontnuchterend en een beetje deprimerend'. Dat zei de kanselier zondagavond in de ARD-talkshow Anne Will. 

President Trump liet zondagavond na de G7-top per tweet weten dat hij zijn steun introk. Hij was boos over de aankondiging van de Canadese premier Trudeau, die per 1 juli tegenmaatregelen aankondigde voor de Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium. Merkel ziet de G7 echter niet ten einde, zei ze bij Anne Will. Het idee van Trump om Rusland weer bij de G7 te halen, wijst ze niet direct af. Maar dan moet er wel progressie worden geboekt in het vredesproces van Minsk, vindt de kanselier.

Over de Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium herhaalde Merkel dat die in strijd zijn met de regels van de WTO. Ook de EU zal daarop per 1 juli reageren met tegenmaatregelen die wel volgens de regels zijn. Op dit moment probeert de EU nog Amerikaanse strafheffingen op auto's tegen te houden, aldus Merkel. 

De kanselier zei verder, in reactie op Macrons plannen voor EU-hervormingen, dat ze een Europese asielinstantie wil en een gemeenschappelijke Europese bescherming van de buitengrenzen. Ze gaf Trump gelijk in zijn eis dat Duitsland meer moet investeren in veiligheid en defensie. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger