Duitslandweb logo Duitslandweb

Beieren geeft politie meer bevoegdheden

Kort nieuws - 16 mei 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De politie in Beieren krijgt meer bevoegdheden. Het nieuwe Polizeiaufgabengesetz (PAG), dat de taken van de politie definieert, is dinsdag aangenomen in het Beierse parlement. 

De politie mag volgens de nieuwe wet sneller ingrijpen. Niet alleen bij een concrete verdenking, maar ook al bij 'dreigend gevaar'. Ook worden de bevoegdheden voor het gebruik van bepaalde wapens, zoals handgranaten, verruimd. De CSU was als enige partij voor de wet, maar omdat die de absolute meerderheid heeft in het Beierse parlement, is de wet toch aangenomen, ondanks felle kritiek van de oppositie. Ook de politie zelf is kritisch over de nieuwe bevoegdheden. Ze vreest het vertrouwen van burgers te verliezen. Duitsland wil uiteindelijk dat de politiebevoegdheden in het hele land hetzelfde zijn en de wetten daarvoor op elkaar worden afgestemd. Daarom kijken ook de andere deelstaten en Berlijn kritisch naar wat er in Beieren gebeurt. De huidige minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, was tot voor kort minister-president van Beieren. Gevreesd wordt dat hij de Beierse wet als maatstaf neemt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitsland in 2019

Duitsland in 2019

Spannende verkiezingen in Oost-Duitsland, de viering van 100 jaar Bauhaus en een vol herdenkingsjaar: een overzicht van Duitsland in 2019.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland in 2018

Jaaroverzicht Duitsland in 2018

Tijdlijn: een moeizame regeringsvorming, ruzie over vluchtelingen en extreme droogte. Dit was Duitsland in 2018.

Lees meer

Spannend gevecht aan top CDU

Spannend gevecht aan top CDU

De CDU kiest vrijdag een nieuwe voorzitter. Wordt het 'anti-Merkel' Merz of 'Merkelkopie' Kramp-Karrenbauer?

Lees meer

Het Merkelisme

Het Merkelisme

Onder Merkel is Duitsland moderner geworden. Dat lag meer aan haar pragmatische regeerstijl dan aan haar ideeën, schrijft Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger