Duitslandweb logo Duitslandweb

'Slachtoffers politiegeweld kansloos bij Duitse justitie'

Kort nieuws - 16 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Slachtoffers van politiegeweld in Duitsland maken binnen het justitiesysteem nauwelijks een kans serieus te worden genomen als ze een klacht indienen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit Frankfurt naar politiegeweld.

Slachtoffers van politiegeweld voelen zich als ze bij justitie aankloppen vaak opnieuw slachtoffer, blijkt uit de studie, omdat ze meestal met wantrouwen te maken krijgen en hun klacht niet erkend wordt. In 90 procent van de gevallen worden zaken over onrechtmatig politiegeweld geseponeerd. In slechts 2 procent van de gevallen komt het überhaupt tot een aanklacht.

De onderzoekers van de universiteit Frankfurt waren verrast over het gebrek aan bewustzijn bij politie en justitie over de problemen van slachtoffers van politiegeweld. Zo kunnen ze met hun klachten alleen bij de politie terecht, die ze na een geweldservaring vaak niet meer vertrouwen. Ook de nauwe banden tussen politie en justitie blemmeren goed onderzoek naar klachten. De onderzoekers pleiten daarom voor een onafhankelijke instantie waar mensen met klachten terecht kunnen. 

Een ander probleem is dat in Duitsland nauwelijks systematisch verzamelde gegevens over politiegeweld beschikbaar zijn. Het onderzoek van de universiteit Frankfurt levert nu voor het eerst omvangrijke wetenschappelijke informatie op. Lees meer bij Tagesschau en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger