Land zonder leven
Wolfgang Büschers 'Deutschland, eine Reise'

Boeken - 2 november 2005

(2 november 2005) Na zijn veelgeroemde voettocht Berlin-Moskou reist journalist Wolfgang Büscher in zijn nieuwe boek 'Deutschland, eine Reise' om zijn eigen land heen. Hoe ziet Duitsland er aan zijn grenzen uit? Als een treurig land, gehuld in nevelen en bevolkt met schimmen, heksen en spoken uit het verleden. Maar waar blijft het heden toch, waar zijn de mensen?

Misschien wilde Büscher oorspronkelijk in 'Deutschland, eine Reise' toch geen fictie schrijven. Maar werd hij bevangen door angsten voor het grote, onbekende land waarin hij woont. Voor de weerbarstige, meerduidige werkelijkheid van nu. Dat is een angst waaraan veel Duitsers lijden. Het Oost-Duitse Stralsund is bij Büscher bijvoorbeeld slechts de stad waar een veer vertrekt en het Poolse Szczecin (het voormalige Duitse Stettin) is niet meer dan een stad waar een trein vertrekt. Op die veer en in die trein zit Büscher.

Wolfgang Büscher is op zijn best als er geen mensen met grote geschiedenissen in de buurt zijn en hij ook zichzelf niet op de voorgrond plaatst. Hij had zich daar meer ruimte voor mogen gunnen.

Annemieke Hendriks is freelance journalist in Berlijn en Amsterdam. De afgelopen vijftien jaar bereisde ze Duitsland intensief, laatstelijk voor haar boek ‘Gespleten land – omzwervingen langs Oder en Neiße’.

  • Wolfgang Büscher, 'Deutschland, eine Reise' (Rowohlt Berlin) 256 blz., € 17,90 ISBN 3871345296

Wolfgang Büscher leest op 9 november voor op het Goethe-Institut in Amsterdam. Op 10 november leest hij voor bij de Deutsche Bilbliothek in Den Haag.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger