Duitslandweb logo Duitslandweb

Aantal verdenkingen van rechts-extremisme in Bundeswehr neemt toe

Kort nieuws - 12 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De militaire inlichtingendienst MAD doet onderzoek naar 431 gevallen waarin soldaten worden verdacht van extreem-rechtse uitingen. Een jaar geleden waren dat nog 275 gevallen.

Het gaat bijvoorbeeld om soldaten die 'Heil Hitler' hebben geroepen, hakenkruizen in tafels hebben gesneden of naar rechts-extremistische muziek hebben geluisterd. Een militair zou tegen een ondergeschikte hebben gezegd dat ze in Mali "de zwarten hun hoofden" zouden wegschieten. Een andere soldaat zou tijdens een seminar vluchtelingen een ziekte hebben genoemd die moet worden "uitgeroeid". 

De meeste voorvallen die worden onderzocht hebben in 2017 plaatsgevonden. Een deel stamt van voor die tijd, 23 zaken zijn van dit jaar. Een kwart van de zaken is gemeld door Peter Bartels, die namens de regering toezicht houdt op het Duitse leger. Deze cijfers blijken uit een antwoord van het ministerie van Defensie op de vraag van de Bondsdagfractie van Die Linke. 

Sinds vorig jaar is er extra aandacht voor rechts-extremisme in de Bundeswehr, door het schandaal rond Franco A., een militair met extreem-rechtse sympathieën die aanslagen wilde plegen. Ook met het oog op wangedrag van elitetroepen zei minister van Defensie Von der Leyen vorig jaar dat het niet om incidenten gaat, maar dat het Duitse leger een mentaliteitsprobleem heeft. Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger