De gevolgen van '1968'
Bundel over de protestbeweging

Boeken - 16 juni 2009

(16 juni 2009) Toen Franse studenten in 2006 de straat opgingen om te protesteren tegen de versoepeling van het ontslagrecht, riep dit herinneringen op aan 1968. In veel landen zijn de late jaren zestig deel geworden van een nationale herinneringscultuur. Het boek ‘Eine Welt zu gewinnen’ blikt terug op de reactie van de Oost- en West-Europese elites op de utopieën van de ‘68’ers’.

De nieuwste onderzoeken naar het fenomeen 1968 richten zich op internationale dwarsverbanden, op de overdracht van ideeën en de wereldwijde ontwikkelingen die een internationale protestbeweging mogelijk maakten.

Daarbij horen ook de herinnering aan de gebeurtenissen ruim veertig jaar geleden in Oost-Europa. Zo eindigde de Praagse Lente in 1968 met geweld, waardoor een einde kwam aan de illusies over een socialisme met een menselijke gezicht, dat het rigide sovjetmodel had moeten vervangen.

De historici Hanco Jürgens (Duitsland Instituut Amsterdam) Jacco Pekelder (Universiteit Utrecht) de socioloog Falk Bretschneider (École des Hautes Études en Sciences Sociales, Parijs) en de politicoloog Klaus Bachmann (Universiteit Wroclaw) stelden de het boek samen. ‘Eine Welt zu gewinnen – Formen und Folgen der 68-er-Bewegung in Ost- und Westeuropa’ richt zich onder meer op de wijze waarop de Europese elites reageerden op de utopieën van kunstenaars en studenten, de rol van de media en de wisselwerking tussen vreedzaam protest en militante actie. Ook de samenhang tussen generatieconflicten, mentaliteitsveranderingen en de herinneringscultuur wordt belicht.

Het boek is voor 24 euro te bestellen bij de Leipziger Universitätsverlag.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger