Duitslandweb logo Duitslandweb

Zomerleestips Duitse literatuur
Athenaeum Boekhandel tipt nieuwe Duitse literatuur

Boeken - 22 juli 2014 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een nieuwe tiplijst Duitse literatuur van Athenaeum Boekhandel met Bruno Apitz, Pola Kinski, Navid Kermani, Thomas Palzer en Kerstin Preiwuß. De pocketeditie van een DDR-boek, een jeugd met Klaus Kinski, een vijftienjarige liefde, een in scène gezette ontvoering en een tragische familiegeschiedenis.

Zomerleestips Duitse literatuur
© Pixelio

Bruno Apitz - 'Nackt unter Wölfen'
Bruno Apitz’ 'Nackt unter Wölfen' verschijnt voor het eerst in pocketeditie. In 2013 publiceerde Athenaeum.nl een leesfragment en Jerker Spits' recensie van de herontdekte roman, die een van de meest gelezen boeken was in de DDR. 

Pola Kinski - 'Kindermund' 
In 'Kindermund' schrijft Pola Kinski, dochter van de beroemde acteur Klaus Kinski, over haar jeugd. Na de scheiding van haar ouders blijft de driejarige Pola bij haar moeder en grootvader wonen, maar haar vader laat haar bij zich komen op de vele filmlocaties en in Berlijn en Rome, waar zij getuige is van zijn woedeaanvallen en zijn spilzucht. Hij misbruikt haar en zijn schuldgevoelens koopt hij af met geld en dure geschenken. Kindermund is een autobiografie over een bedorven kindertijd. "Pola Kinski hat für ihre versteckte Qual eine Sprache gefunden. Sie hat damit Ihre Verzwieflung aus sich herausgerissen und neben sich gestellt," schrijft Jürg Acklin in de Süddeutsche Zeitung. De eerste pagina's van Kindermund zijn hier te lezen.

Navid Kermani - 'Grosse Liebe'
Grosse Liebe is in zijn geheel gewijd aan een eerste liefde die maar een paar dagen duurt. De grote liefde speelt zich af in een microkosmos, een gymnasium in West-Duitsland, aan het begin van de jaren tachtig. Navid Kermani beschrijft de gevoelens van een vijftienjarige tot in het kleinste detail. 

"Ein großes Buch, das einem großen Gefühl noch bis ins kleinste Detail nachspürt." Britta Heidemann, Westdeutsche Allgemeine Zeitung.
"Ein erhellendes, philosophisches Büchlein." Katja Weise, NDR Neue Bücher.
"Eine hinreißende, anrühende un manchmal auch sehr komische Liebesgeschichte." Ursula Escherig, Der Tagesspiegel. 

De eerste pagina’s van 'Grosse Liebe' zijn hier te vinden.

Thomas Palzer - 'Nachtwärts'
Laurens en Finn haten hun vader, een miljonair uit Hamburg. Als ze het over hem hebben noemen ze hem ‘den Feind’ en ze geven er hem de schuld van dat hun moeder het gezin heeft verlaten. Onderweg naar hun tante in Parijs besluiten de twee zichzelf te ontvoeren, met behulp van een medepassagier die drugskoerier is. De roman 'Nachtwärts' van Thomas Palzer is een poëtisch-claustrofobisch verhaal over twee tieners en de duistere kanten van het leven. ‘Hoch sensibel für die Gefühle und Ängste Heranwachsender,’ aldus de Süddeutsche Zeitung.

Kerstin Preiwuß - 'Restwärme'
Het lijstje wordt afgesloten met een boek dat de winkel nog nét niet bereikt heeft: 'Restwärme' van debuterend romancière en dichteres Kerstin Preiwuß, een tragische familiegeschiedenis die zijn intensiteit terugkrijgt na het overlijden van de vader van de hoofdpersoon. Die Welt: "Die Reise zurück zur Mutter und zum Bruder Hans wird zur Nabelschau des innerfamiliären Grauens – trocken erzählt und mit einer Prise Zynismus gespickt in den teilweise großartig, fast wie bei Beckett konstruierten Dialogen." Er is een Leseprobe beschikbaar bij Berlin Verlag.

Dit overzicht is met toestemming overgenomen van Athenaeum Boekhandel. Voor de Atheneum-leestips Duitse literatuur van de maand mei, zie hier.   

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Literatuur':

Dit zijn onze favoriete Duitstalige boeken

Dit zijn onze favoriete Duitstalige boeken

De medewerkers van het Duitsland Instituut delen hun favoriete Duitse boek, ter inspiratie op de Dag van de Duitse taal.

Lees meer

Videocolumn: #Diversiteit - Pierre Jarawan

Videocolumn: #Diversiteit - Pierre Jarawan

Net uit het Duits vertaald: Lied voor de vermisten, een familiegeschiedenis temidden van de Arabische Lente.

Lees meer

Levenspaden na de DDR

Levenspaden na de DDR

30 jaar na de eenwording komen Ingo Schulze en Lutz Seiler met nieuwe romans over het leven na de DDR. Ewout van der Knaap stelt ze voor.

Lees meer

#Zuhause: Afkijken van de Duitse literatuur

#Zuhause: Afkijken van de Duitse literatuur

Roswitha Dickens promoveerde op sociale isolatie in de Duitse literatuur. Biedt dat inspiratie voor nu?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger