Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag roept regering op meer te doen tegen antisemitisme

Kort nieuws - 19 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft met grote meerderheid een motie aangenomen die de komende regering oproept meer te doen om antisemitisme tegen te gaan. 

De Bondsdag wil onder meer dat de komende regering een Bundesbeauftragte voor antisemitisme benoemt, iemand die namens de regering speciaal toezicht houdt op een thema en de regering daarover adviseert. Zo zijn er in Duitsland Bundesbeauftragten voor privacy, voor Oost-Duitsland en voor migratie en vluchtelingen. Ook stelt de motie voor om antisemitisme zwaarder te laten wegen bij beslissingen asielzoekers het land uit te zetten; en bij integratiecursussen meer aandacht te besteden aan het nationaal-socialisme. De motie komt van de fracties van de CDU, CSU, SPD, FDP en de Groenen. De AfD tekende de motie niet, maar stemde wel voor. Die Linke onthield zich van stem.

Actuele aanleiding voor de motie vormden een incident waarbij een joodse restauranteigenaar werd uitgescholden en het verbranden van Israëlische vlaggen onlangs in Berlijn. Dat zorgde in Duitsland voor veel verontwaardiging. Het aantal antisemitische uitingen onder asielzoekers uit Afrika en het Midden-Oosten neemt toe, zei CDU-fractievoorzitter Kauder donderdag in het Bondsdagdebat. Maar hij benadrukte, net als andere afgevaardigden, dat het overgrote deel van de antisemitische delicten - 90 procent aldus Griese van de SPD - uit extreem-rechtse hoek komt. Lees meer bij faz.net en tagesschau.de

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger