Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechts-extremisme in Saksen blijft groot probleem

Kort nieuws - 29 november 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Rechts-extremisme blijft een groot probleem in de Oost-Duitse deelstaat Saksen. Dat blijkt uit de Sachsen-Monitor, een jaarlijks onderzoek van de deelstaatregering.

Inwoners van Saksen hebben weinig vertrouwen in hun politieke instituties, stemmen vaak in met rechts-radicale standpunten en er is veel vreemdelingenhaat. Zo zegt 56 procent van de ondervraagde Saksen dat "Duitsland door de vele buitenlanders onder gevaarlijk veel buitenlandse invloed" is komen te staan. 62 procent zegt dat in Duitsland levende moslims "onze waarden niet accepteren", 41 procent vindt dat Duitsland "één sterke partij nodig heeft die de volksgemeenschap als geheel belichaamt" en 68 procent zegt dat Duitsland " een sterke hand" nodig heeft. De meerderheid van de Saksen geeft aan geen contacten met buitenlanders te hebben. Slechts 21 procent denkt dat het politci iets kan schelen wat normale mensen vinden.

De peiling werd in augustus gehouden, kort voor de Bondsdagverkiezingen. Vorig jaar leverde het onderzoek gelijksoortige resultaten op. Vergeleken met een landelijke studie bleken mensen in Saksen toen duidelijk racistischer, nationalistischer, antisemitischer en anti-islamitscher waren dan in de rest van Duitsland. Bij de Bondsdagverkiezingen in september werd de AfD in Saksen de grootste partij. Daarna besloot minister-president Tillich (CDU) zijn functie neer te leggen. Lees meer bij Tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger