Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechts-extremisme in Saksen blijft groot probleem

Kort nieuws - 29 november 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Rechts-extremisme blijft een groot probleem in de Oost-Duitse deelstaat Saksen. Dat blijkt uit de Sachsen-Monitor, een jaarlijks onderzoek van de deelstaatregering.

Inwoners van Saksen hebben weinig vertrouwen in hun politieke instituties, stemmen vaak in met rechts-radicale standpunten en er is veel vreemdelingenhaat. Zo zegt 56 procent van de ondervraagde Saksen dat "Duitsland door de vele buitenlanders onder gevaarlijk veel buitenlandse invloed" is komen te staan. 62 procent zegt dat in Duitsland levende moslims "onze waarden niet accepteren", 41 procent vindt dat Duitsland "één sterke partij nodig heeft die de volksgemeenschap als geheel belichaamt" en 68 procent zegt dat Duitsland " een sterke hand" nodig heeft. De meerderheid van de Saksen geeft aan geen contacten met buitenlanders te hebben. Slechts 21 procent denkt dat het politci iets kan schelen wat normale mensen vinden.

De peiling werd in augustus gehouden, kort voor de Bondsdagverkiezingen. Vorig jaar leverde het onderzoek gelijksoortige resultaten op. Vergeleken met een landelijke studie bleken mensen in Saksen toen duidelijk racistischer, nationalistischer, antisemitischer en anti-islamitscher waren dan in de rest van Duitsland. Bij de Bondsdagverkiezingen in september werd de AfD in Saksen de grootste partij. Daarna besloot minister-president Tillich (CDU) zijn functie neer te leggen. Lees meer bij Tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger