Duitslandweb logo Duitslandweb

Constitutioneel Hof toetst onroerendgoedbelasting

Kort nieuws - 16 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Constitutionele Hof in Karlsruhe kijkt dinsdag of de Duitse onroerendgoedbelasting nog in lijn is met de grondwet. Voor Duitse gemeenten kan een hervorming van de belasting een behoorlijke inbreuk op hun inkomsten betekenen.

De berekening van de onroerendgoedbelasting gebeurt op basis van eenheidswaarden. In het voormalige West-Duitsland zijn die voor het laatst in 1964 vastgesteld, in het voormalige Oosten in 1935. In de tussentijd hebben de prijzen van grondstukken zich ontwikkeld, vooral in de grote steden is grond veel duurder geworden. Eigenlijk moeten de richtlijnen om de waarde te bepalen elke zes jaar opnieuw worden vastgesteld. Het Bundesfinanzhof, de hoogste Duitse rechtsinstantie voor belastingzaken, heeft daarom een klacht ingediend, die het Constitutionele Hof nu behandelt.

De onroerendgoedbelasting is voor Duitse gemeenten de op twee na grootste bron van inkomsten. Per jaar verdienen zij er rond 13 miljard euro mee. Als er een nieuwe regeling komt, moet de waarde van alle rond 35 miljoen Duitse grondstukken opnieuw worden vastgesteld. Lees meer bij de Frankfurter Allgemeine Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer

Staken voor meer schulden

Staken voor meer schulden

De grote vervoersstaking onderging Duitsland vorige week gelaten. De vraag is of dat zo blijft als de looneisen economische gevolgen krijgen, schrijft econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger