Angst voor de epidemie
Vogelpest nu ook in Duitsland

Achtergrond - 21 mei 2003

(21 mei 2003) Met harde maatregelen bestrijden de autoriteiten de nu ook in Duitsland geconstateerde vogelpest. Verbijsterd staren politici en boeren naar het pluimvee in Noordrijn-Westfalen. Een pestepidemie in het hele land is vooralsnog afgewend. Desalniettemin staat de overheid nog altijd op scherp.

Op boerderij Campen-Hof in het district Viersen in het uiterste westen van Noordrijn-Westfalen is voor het eerst sinds 24 jaar de gevreesde vogelpest in Duitsland uitgebroken. De kippen van Campen-Hof droegen het beruchte virus Influenza-A-Subtype H7. De boer uit Viersen zou zesduizend kuikens uit België hebben geïmporteerd. Het gevolg: op de betreffende boerderij moesten meer dan 32 duizend kippen geruimd worden. In het afgezette gebied rondom de boerderij wachtte 54 duizend andere kippen, eenden en ganzen op zeventig bedrijven hetzelfde lot. Dezelfde ziekteverwekker heeft reeds in België en Nederland huisgehouden: 28,5 miljoen dieren moesten daar worden gedood.

Catastrofe
Toch is de Bondsregering niet gelukkig met het Europese besluit om het algemene inentingsverbod op te heffen. Het ministerie van Landbouw vindt een preventieve inenting van al het pluimvee nog altijd niet raadzaam. Daardoor zou de infectie niet verhinderd en de uitbreiding van het virus niet effectief bestreden kunnen worden. De regering wil met de Europese Commissie in Brussel een akkoord over een beter inentingsbeleid nastreven. Onderzocht moet worden, of het inentingsbeleid in overeenstemming gebracht kan worden met internationale handelsafspraken, aldus het ministerie van Landbouw.

Uitgebannen
Ondertussen lijkt de ziekte in Noordrijn-Westfalen vooralsnog uitgebannen te zijn. Van verdere verdachte gevallen is op dit moment geen sprake. De horrormelding van twee verdenkingen dit weekend in het district Kleve werd niet bevestigd. Er was alleen sprake van "klinisch licht opvallend gedrag". Desondanks waren daarvoor op beide boerderijen 11.500 kalkoenen alsmede 121 kippen, ganzen en eenden 'preventief' gedood.

Er zijn in Duitsland 97 duizend boeren. Het centrum van de Duitse vogelindustrie ligt in Nedersaksen. Mocht de ziekte zich toch nog door heel Duitsland uitbreiden, dan lopen 110 miljoen dieren gevaar.

Informatie over vogelpest (Duits)
Informatie over vogelpest (Nederlands)

Martin Roos is journalist bij het Handelsblatt in Düsseldorf. In 1999 was hij in het kader van het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland te gast bij Het Parool in Amsterdam.

Uit het Duits vertaald door Diana van den Broek.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger