Duitslandweb logo Duitslandweb

Minder rechtextremistisch geweld in 2021

Kort nieuws - 23 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse autoriteiten hebben over 2021 een scherpe daling van extreemrechts geweld geconstateerd. Ook bij andere rechtsextremistische activiteiten, zoals marsen, was een daling te zien ten opzichte van 2020. Toch is er volgens politici nog een lange weg te gaan.

De daling van exreemrechtse misdrijven is op verschillende vlakken terug te zien. Zo liep het aantal strafbare feiten gericht tegen moslims voor het eerst in drie jaar terug. De autoriteiten meldden vorig jaar 662 van zulke gevallen, 29 procent minder dan het jaar ervoor. Het gaat hierbij niet alleen om geweldpleging, maar ook om dreigbrieven en haatberichten op het internet.

Het aantal misdrijven gericht tegen asielzoekers en asielzoekerscentra liep terug met ongeveer een kwart ten opzichte van 2020, in totaal zijn er 1250 van zulke gevallen geregistreerd. Daarnaast vonden een stuk minder neonazi-marsen plaats. In 2021 waren dat er in totaal 92, een daling van 44 procent ten opzichte van het jaar ervoor en tevens het laagste aantal in 10 jaar. 

De cijfers komen van het ministerie van Binnenlandse Zaken als antwoord op een vraag van Die Linke. De sterke daling van rechts geweld en andere misdrijven hangt samen met de beperkingen die tijdens coronapandemie golden, melden Duitse media op basis van de informatie van het ministerie.

Ondanks het dalend aantal misdrijven is er voor politici weinig reden tot optimisme. Bondsdaglid Petra Pau (Die Linke) benadrukte dat mensen zich bewust moeten blijven van de dodelijke ideologie die schuilgaat achter racisme. Ook hoopt zij dat de door minister van Binnenlandse Zaken Faeser aangekondigde maatregelen voor de aanpak van extreemrechts geweld effectief zullen zijn. Faeser wil rond Pasen met een actieplan tegen rechtsextremisme komen. Dat kondigde ze aan naar aanleiding van de herdenking van de aanslag in Hanau, die afgelopen weekend precies twee jaar geleden plaatsvond. Negen mensen met een migratieachtergrond lieten hierbij het leven. Lees meer bij DeutschlandfunkDer Spiegel en Süddeutsche.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger