Justitie zet huisbazen in om af te luisteren
Nieuwsflash

Achtergrond - 7 juli 2003

(7 juli 2003) De Duitse deelstaten willen huisbazen, schoorsteenvegers en slotenmakers inzetten om bij van misdaad verdachte personen afluisterapparatuur te plaatsen. Dat heeft het Ministerie van Justitie verklaard. De deelstaten willen dat de inzet van de nieuwe 'luistervinken' wettelijk wordt vastgelegd. Het Ministerie van Justitie betwijfelt de noodzakelijkheid van de maatregel.

Voor de zogenaamde 'große Lauschangriff', de grote afluisteractie, denken de deelstaten, volgens het tijdschrift  Focus, aan situaties waarin gemeentebedrijven tijdelijk de elektriciteit uitschakelen in de woning van een verdachte, zodat de alarminstallatie niet meer werkt en justitiemedewerkers ongestoord hun gang kunnen gaan. Dat zou hun werk, dat blijkens het artikel in Focus vooral bestaat uit het bedenken van smoezen om huizen van vermoedelijke misdadigers binnen te komen, een stuk vereenvoudigen.

Ook moet volgens Günther Beckstein, minister van Binnenlandse Zaken van Beieren voor de CSU, het gebruik van video-installaties uitgebreid worden. Dit is nodig omdat non-verbaal gedrag van verdachten zich moeilijk door afluisterapparatuur laat registreren.

Minister van Justitie Brigitte Zypries (SPD) wil deze werkwijze alleen in het uiterste geval en uitsluitend bij de oplossing van zware misdrijven toelaten. Maar afschaffing van de maatregel, zoals de FDP die graag zou zien, stuit op veel onbegrip. De afluisteracties zijn volgens Beckstein "unverzichtbar" en voor het politiewerk absoluut noodzakelijk. Drie FDP-leden hebben hun klacht bij het Bundesverfassungsgericht, het federale constitutionele gerechtshof, ingediend omdat er volgens hen "in een vrije staat grenzen aan bewaking bestaan". Die grenzen zijn reeds overschreden, aldus de FDP'ers.

Die Welt
Hausverwalter sollen beim Lauschangriff helfen

Länder wollen Schornsteinfeger als Helfer für großen Lauschangriff

Welt am Sonntag
Polizei hört erfolgreich mit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger