Berlusconi biedt excuses aan
Nieuwsflash

Achtergrond - 3 juli 2003

(4 juli 2003) De Italiaanse minister-president Silvio Berlusconi heeft gisteren in een telefoongesprek met bondskanselier Schröder zijn excuses aangeboden voor zijn vergelijkingen van een Duitse europarlementariër met een nationaal-socialistische kampbeul.

Afgelopen woensdag reageerde Berlusconi in zijn 'maidenspeech' als voorzitter van de Raad van Europa op kritiek van Martin Schulz, europarlementariër voor de SPD, door Schulz geschikt te achten voor de rol van kampbeul in een film over concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog, die op dit moment in Italië wordt gedraaid.

Berlusconi kreeg een storm van kritiek over zich heen. Niet alleen werd hij uitgejouwd in het Europees Parlement, ook de Europese pers maakte zich zorgen over het signaal dat de nieuwe Raadsvoorzitter afgaf. Italië is sinds afgelopen dinsdag voorzitter van de Europese Unie. Er waren al bij verschillende afvaardigingen in het Europese Parlement twijfels over de invulling van het Raadsvoorzitterschap van Italië. Onder andere Martin Schulz stak zijn kritiek op de gang van zaken in Italië en de vermeende rol van Berlusconi in allerlei corruptiezaken niet onder stoelen of banken.

Op de uitspraken van Berlusconi volgde een diplomatieke rel. Berlusconi eiste excuses van Schulz en bondskanselier Schröder eiste op zijn beurt excuses van Berlusconi. De ambassades in Rome en Berlijn uitten verwijten over en weer. Maar na het telefoongesprek van gisteren lijkt de lucht geklaard. Schröder verklaarde dat met Berlusconi's excuses voor hem 'die Sache damit erledigt ist.' Daarnaast sprak hij zijn hoop uit dat het Italiaanse Raadsvoorzitterschap van de EU een succesvolle zou zijn.

Martin Schulz en velen met hem hebben al verklaard dat voor hen de kous nog niet af is met excuses aan Schröder. Berlusconi dient het gehele Europees Parlement zijn excuses aan te bieden.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Berlusconi entschuldigt sich bei Schröder

Der Spiegel
Berlusconis halbherzige Entschuldigung

Süddeutsche Zeitung
Schulz: "Scusi" bei Schröder reicht nicht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger