Fischer, Straw en Villepin naar Iran
Nieuwsflash

Achtergrond - 21 oktober 2003

(21 oktober 2003) De Duitse, Franse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken zijn, samen met de directeur van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) El-Baradei en voorzitter van de Europese Commissie Prodi, afgereisd naar Iran om te onderhandelen over het Iraanse atoomprogramma. Eind oktober loopt het ultimatum dat het IAEA gesteld heeft aan het land, af. Met hun unieke missie proberen de ministers een nieuwe crisis in de regio te voorkomen.

Joschka Fischer bij aankomst in Teheran Het Agentschap is met Iran in onderhandeling over een uitbreiding van het in 1968 gesloten verdrag dat verspreiding van kernwapens verbiedt. Het IAEA heeft Iran tot 31 oktober de tijd gegeven het nieuwe verdrag te ratificeren. Ondertekening houdt in, dat inspecteurs van het agentschap onbeperkte toegang krijgen tot het nucleaire programma van Iran.

Aan de bemoeienis van Europa met Iran liggen twee redenen ten grondslag. Enerzijds bestaat de angst in verschillende Europese hoofdsteden dat Iran in het geheim aan een atoomwapenprogramma werkt. Aan de andere kant wil men voorkomen dat de Verenigde Staten - op hun manier -  ingrijpen. De VS, die Iran na de aanslagen van 11 september rekenen tot de 'As van het Kwaad', kunnen wel eens besluiten tot militair optreden tegen het islamitisch geregeerde land. Men acht een Europese diplomatieke interventie gunstiger voor 'ontspanning' in het Nabije Oosten dan een gewapend optreden van de kant van de Verenigde Staten.

De ministers zien de uitkomst van hun bezoek positief tegemoet. Overigens vertrok het trio pas, toen bleek dat een eventueel falen van de missie niet tot de mogelijkheden behoorde. Fischer, Straw en Villepin hebben Iran reeds in een vertrouwelijke brief aangespoord het verdrag te ondertekenen. Als ruil hiervoor wordt Iran technische samenwerking bij een civiele toepassing van atoomenergie in het vooruitzicht gesteld. Ook hebben er al gesprekken plaatsgevonden tussen Iran en enkele Europese landen, zo liet El-Baradei weten. De Iraanse gezant bij het IAEA meldde dat deze onderhandelingen tot een "overeenstemming" hebben geleid die een eventuele ondertekening van het protocol door Teheran mogelijk maakt.

De missie geniet de instemming van Bondskanselier Schröder en president Bush van de Verenigde Staten. Op het programma staan gesprekken met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken en met de Iraanse president, Mohammad Khatami.

Sueddeutsche Zeitung
Europäer vermitteln im Atom-Streit

Frankfurter Rundschau
Drei EU-Minister verhandeln in Iran

Die Welt
Atomgespräche mit Iran: EU-Außenminister optimistisch

Internationaal Atoomenergie Agentschap

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger