54ste Berlinale begint vanavond in Berlijn
Nieuwsflash

Achtergrond - 5 februari 2004

(5 februari 2004) Vandaag begint in Berlijn de 54ste Berlinale, één van Europa's grootste en bekendste filmfestivals. Tot 15 februari worden er 394 films uit tachtig landen getoond in verschillende categoriën. Er zullen 42 prijzen uitgereikt worden door twintig jury's en de Duitse hoofdstad zal weer overspoeld worden met Promi's, Duits voor beroemdheden.

De openingsfilm is 'Cold Mountain', een drama over de Amerikaanse burgeroorlog. In Duitsland vond men het nodig die titel te vertalen in 'Unterwegs nach Cold Mountain'. Jude Law en Nicole Kidman spelen de hoofdrollen. Law is voor het filmfestival naar Berlijn gekomen, Kidman heeft afgezegd. De film is weliswaar genomineerd voor verschillende Oscars, maar niet voor die van Beste Film of Beste Actrice. Daarom vond ze het waarschijnlijk niet nodig de film te komen promoten. De laatste jaren is de betekenis van het festival voor de Amerikaanse filmindustrie echter wel toegenomen. Regisseurs en producenten uit de Verenigde Staten promoten hun films graag in Europa, en dan vooral in Berlijn. Inmiddels is de Amerikaanse aanwezigheid op het filmfestival in de Duitse hoofdstad groter dan in Cannes en Venetië.

'Cold Mountain' is één van de 23 films die in de Wettbewerbs kategorie draaien, het officiële wedstrijdgedeelte. De winnaar in deze categorie krijgt de prestigieuze Gouden Beer. De internationaal samengestelde jury bestaat uit zeven filmkenners en staat onder voorzitterschap van de Amerikaanse actrice en Oscar-winnares Frances McDormand, vooral bekend van de film 'Fargo'. Er doen maar twee Duitse films mee aan het Wettbewerb: 'Die Nacht singt ihre Lieder', een huwelijkstragedie, en 'Gegen die Wand', een migratiedrama. In andere categorieën is de Duitse film echter wel goed vertegenwoordigd. In totaal zijn er 58 te zien tijdens het festival.

Voorzitter van de Berlinale is sinds drie jaar Dieter Kosslick. Onder zijn leiding is het filmfestival steeds groter en innovatiever geworden. Maar er worden niet alleen meer films getoond en meer prominenten naar de stad gehaald, ook is de mix van films veelzijdiger dan vroeger. In de verschillende categorieën zijn zowel documentaires als komedies te zien, veel internationale films, ook uit onbekendere filmstreken als Afrika, films van bekende en onbekende regisseurs en dit jaar is er voor het eerst ook een filmfestival '14+', dat het gat tussen kinderfilms en volwassenenfilms moet dichten.

Hoewel er geen Nederlandse films meedoen aan het officiële wedstrijdgedeelte, is er wel een aantal Nederlandse films te zien tijdens de Berlinale.  Shouf shouf habibi, onlangs in Nederland uitgekomen, is er één van. De films ' Dajo', 'De regels van het vliegen' en ' Vet' doen mee aan de wedstrijd voor korte films. 

Berliner Zeitung
Countdown für die Berlinale - eine Stadt macht sich bereit
Schwindelgefühle auf der Drehscheibe

Stern
394 Filme auf der 54. Berlinale

Spiegel
Glamour im Billiglohnland

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Augen zu und durch!

Süddeustche Zeitung
Und hinter kalten Bergen keine Welt

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger