Duitslandweb logo Duitslandweb

Wel Europees eerbetoon, maar geen Duitse staatsbegrafenis voor Kohl

Kort nieuws - 21 juni 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Helmut Kohl wordt op 1 juli in Speyer begraven. Hij krijgt een Europees eerbetoon, maar geen Duitse staatsbegrafenis.   

Op verzoek van Kohls weduwe Maike Kohl-Richter vindt direct na het Europese eerbetoon in Straatsburg slechts een 'herdenkingsceremonieel van de staat' in de dom van Speyer plaats en geen officiële staatsbegrafenis. Bij die beslissing speelde volgens Duitse media Kohls hekel aan de huidige president Steinmeier een rol. Steinmeier deed begin jaren 2000, destijds als Kanzleramtsminister, onderzoek naar documenten die onder Kohls kanselierschap zouden zijn vernietigd. De zaak is nooit helemaal opgehelderd, maar de oud-kanselier wilde niet dat Steinmeier een staatsbegrafenis voor hem zou leiden.

Bij de Europese ceremonie in het Europees Parlement, de eerste in zijn soort, spreken volgens de Süddeutsche Zeitung onder meer kanselier Merkel, de Franse president Macron, de voorzitter van de Europese Commissie Juncker, de Amerikaanse oud-president Clinton en de voormalige Spaanse minister-president González.

Dat Kohl in Speyer wordt begraven en niet in het familiegraf in Ludwigshafen, was zijn eigen wens, aldus Kohls vetrouweling en oud-hoofdredacteur van Bild Kai Dieckmann. Lees meer bij FAZ.net, Zeit.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger