Opening Einsteinjaar in Berlijn
Nieuws

Achtergrond - 19 januari 2005

(19 januari 2005) Bondskanselier Schröder opent vandaag samen met minister van Wetenschap Edelgard Bulmahn en achthonderd genodigden het Einsteinjaar 2005. De festiviteiten van vandaag vormen de opmaat voor talrijke tentoonstellingen en activiteiten die de beroemde wetenschapper Albert Einstein dit jaar zullen eren.

Dit jaar wordt niet alleen het vijftigste sterfjaar van Einstein (1879-1955) herdacht, maar ook dat de wetenschapper honderd jaar geleden zijn ‘annus mirabilis’ beleefde. Als klerk in een patentbureau in het Zwitserse Bern leverde Einstein in 1905 drie natuurwetenschappelijke artikelen af, die het tot dan toe geaccepteerde natuurkundige wereldbeeld stuk voor stuk omverwierpen. In één daarvan deed hij zijn speciale relativiteitstheorie uit de doeken, waaruit ook de beroemde formule E = mc2 is afgeleid.

Van 1914 tot 1933 werkte Einstein in Berlijn aan het Kaiser-Wilhelm-Institut für Physik. Daar vestigde hij al snel definitief zijn reputatie als één van ’s werelds grootste natuurkundigen. In 1922 ontving hij de Nobelprijs voor Natuurkunde voor zijn onderzoek naar de eigenschappen van licht. Na Hitlers machtsovername in 1933 week hij uit naar Amerika, waarna hij nooit meer voet op Duitse bodem zette.

Het hoofd van de Centraal-Europese universiteit in Boedapest, Yehuda Elkana, zal vandaag de feestrede houden. Daarnaast zullen acteurs voorlezen uit Einsteins correspondentie en staan fragmenten van de eigentijdse opera ‘Einstein on the beach’ van Philip Glass en Bob Wilson op het programma.

Eén van de hoogtepunten van het Einsteinjaar is de tentoonstelling aan hem gewijd in het Berlijnse Kronprinzenpalais Unter den Linden. Van 16 mei tot 30 september loopt daar ‘Albert Einstein – Ingenieur des Universums’.

Süddeutsche Zeitung
Etwas mehr Einstein, bitte

Berliner Zeitung
Jonglieren mit Raum und Zeit
Mythos Einstein

Die Welt
Albert Einsteins Wunderjahr

Officiële website Einsteinjaar 2005
Website Einstein voor leken (Albert Einstein Institut)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger