Merkel in de maak
Angela Merkel nieuwe kanselierskandidaat CDU/CSU

Achtergrond - 30 mei 2005

(30 mei 2005) De Duitse gebarentaal voor doven heeft ook een teken voor ‘Angela Merkel’: een horizontale lijn langs de haargrens, gevolgd door een vertikale streep omlaag langs de zijkant van het gezicht. Het gebaar vat in een notendop de teneur in de berichtgeving over Angela Merkel samen. Weinig Duitse politici kregen in de loop van de jaren zo constant commentaren op hun kapsel. Het hoekige, rechtlijnige gebaar wekt echter ook de indruk van degelijkheid en oncorrumpeerbaarheid – een ander onmisbaar bestanddeel van Merkels imago. Dit imago heeft haar de afgelopen vijftien jaar zowel voor- als nadelen opgeleverd. Nu vandaag bekend is gemaakt dat zij de nieuwe kanselierskandidaat is van de CDU/CSU-fractie, begint het bekende beeld van Merkel te vervagen: haar nieuwe taak vereist ongeziene kwaliteiten.

Bij de vervroegde verkiezingen zal de aaibaarheidsfactor van Merkel als persoon evenwel niet de doorslag geven. Veel belangrijker is de vraag of het haar lukt, om in het verkiezingsprogramma van de CDU/CSU een realistisch alternatief voor het rood-groene beleid te formuleren. Hoewel de CDU haar verschillen met deze regering graag benadrukt, blijft op dat punt namelijk nog veel te doen. Zo is het nog steeds niet duidelijk hoe het in december 2004 aangenomen hervormingsplan voor het gezondheidsstelsel gefinancierd moet worden en hoe dit plan te verenigen is met de eveneens geplande belastingverlagingen.

Merkel zal in de korte tijd tot de verkiezingen haar talenten als crisismanager dus goed kunnen gebruiken, al heeft de CDU aan dat talent alleen niet genoeg: de partij heeft inhoud profiel nodig die ook op lange termijn overtuigt. De komende maanden zal blijken of Merkel in de afgelopen jaren het vermogen heeft ontwikkeld om zo’n inhoud te representeren. Het dagblad Süddeutsche Zeitung citeert haar vandaag met de uitspraak dat een gelukkig leven in het openbaar alleen mogelijk is voor degene “die erin slaagt, de uiteenlopende bestanddelen [van zijn imago] te verenigen.” Misschien ziet het gebaar voor Angela Merkel in doventaal er over tien jaar wel heel anders uit.

Carina de Jonge is germaniste en promoveert momenteel in München

Lees alles over de komende verkiezingen in ons verkiezingsdossier.

Süddeutsche Zeitung
Annähern an die Größe der Aufgabe

Homepage Angela Merkel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger