Duitslandweb logo Duitslandweb

Rood-rood-groen in Berlijn: links hoopt dat ook voor Duitsland

Kort nieuws - 8 december 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Michael Müller (SPD) is vandaag opnieuw tot burgemeester van de deelstaat Berlijn gekozen. Zijn SPD regeert nu niet meer met de CDU maar met Die Linke en Die Grünen in een zogenoemde rood-rood-groene coalitie. Het is voor het eerst dat deze partijen met elkaar in een deelstaat regeren. Voor verschillende linkse politici geldt deze coalitie als voorbeeld voor de Bondsdagverkiezingen van volgend jaar. Als de SPD een kanselier wil leveren, kan dat alleen in regering met Die Linke en Die Grünen. Enkele weken geleden kwamen parlementariërs uit alle drie partijen bijeen om over mogelijke samenwerking te praten. Zondag ontmoeten ze elkaar weer. In de peilingen hebben de partijen echter niet de benodigde meerderheid. Slechts eenderde van de kiezers is voorstander van een rood-rood-groene regering in Duitsland. Samenwerking met Die Linke op landelijk niveau was voor de SPD jarenlang geen optie. Daar lijkt nu verandering in te komen, maar de drie partijen liggen op verschillende terreinen inhoudelijk nog steeds ver uit elkaar. Lees meer bij Tageschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger