Köhler geeft zijn zegen aan nieuwe verkiezingen
Nieuws

Achtergrond - 21 juli 2005

(22 juli 2005) De Duitse bondspresident Köhler heeft de weg vrij gemaakt voor nieuwe Bondsdagverkiezingen. In een speciaal televisiebulletin maakte hij gisteravond zijn beslissing bekend om het aftreden van de regering en de ontbinding van de Bondsdag te accepteren. Hij benadrukte dat Duitsland een stabiele regering nodig heeft om de vele problemen in het land te bestrijden. De Duitse bevolking mag daarom op 18 september naar de stembus.

Köhler beargumenteerde zijn besluit met de overtuiging dat “het volk nu het meest geholpen is met nieuwe verkiezingen”. Daarmee gaat hij mee in de redenering van bondskanselier Schröder, dat hij niet kan rekenen op een stabiele meerderheid in het parlement, de Bondsdag, en dat hij bijgevolg zijn beleid niet constructief kan uitvoeren. “Ik zie geen mogelijkheid de situatie te beoordelen, op een wijze die te prefereren is boven de inschatting van de bondskanselier”, aldus de bondspresident.

Op 1 juli zegde de Bondsdag zijn vertrouwen in bondskanselier Schröder (SPD) op. De kanselier had deze stap persoonlijk geënsceneerd, door de vertrouwensvraag te stellen, om nieuwe verkiezingen mogelijk te maken. De officiële bekrachtiging van zijn aftreden lag vervolgens in handen van de bondspresident. De Duitse grondwet gaf hem precies drie weken, 21 dagen, de tijd om te beslissen of hij het aftreden van Schröder – en daarmee de ontbinding van de Bondsdag – zou accepteren.

Het besluit van de bondspresident is niet onomstreden, wat een van de redenen mag zijn dat hij die termijn volledig heeft benut om ertoe te komen. De vertrouwensvraag is feitelijk niet bedoeld voor kanseliers die hun eigen aftreden willen regisseren. Twee Bondsdagleden, Werner Schulz (Die Grünen) en Jelena Hoffmann (SPD) hebben dan ook aangekondigd naar het Bundesverfassungsgericht, de hoogste rechtbank van Duitsland, te stappen om het besluit aan te vechten.

Tenzij de te verwachten juridische procedure voor het Bundesverfassungsgericht om uitstel vraagt, zullen de vervroegde Bondsdagverkiezingen op zondag 18 september plaatshebben. Met zijn besluit heeft Köhler het officiële startschot voor de verkiezingscampagne gegeven.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger