Duitslandweb logo Duitslandweb

Verdachte Zschäpe spreekt in NSU-proces voor het eerst zelf

Kort nieuws - 29 september 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Beate Zschäpe, die terecht staat voor betrokkenheid bij tien moorden, twee aanslagen en 15 roofovervallen die door neonazi-terreurcel NSU zijn gepleegd, heeft vandaag voor het eerst zelf gesproken. Ze zei in de rechtbank in München dat ze zich vroeger met delen van het neonazistische gedachtengoed heeft geïdentificeerd, maar dat dit nu niet meer het geval is. Ook veronstschuldigde ze zich voor wat de slachtoffers is aangedaan. Zschäpe sprak snel en leek nerveus, aldus de Süddeutsche Zeitung. Tot nu toe heeft ze in het NSU-proces, dat in 2013 begon, steeds gezwegen. Vorig jaar liet ze een verklaring voorlezen door haar advocaat, waarin ze zei niet bij de moorden en aanslagen betrokken te zijn geweest. Die waren door de andere NSU-leden Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos gepleegd, zei ze, en ze had er pas later van gehoord. Zschäpe leefde jarenlang ondergedoken met Böhnhardt en Mundlos. Beide mannen pleegden in november 2011 zelfmoord toen ze werden betrapt na een bankoverval. Zschäpes verklaring van vorig jaar geldt als niet erg betrouwbaar, ze zou die hebben laten afleggen in de hoop op strafvermindering. Het NSU-proces is het grootste Duitse strafproces sinds de eenwording. Het duurt nog tot zeker september 2017. Lees meer bij Süddeutsche.de 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger