
Verdedigers Zschäpe pleiten voor tien jaar in NSU-zaak
Kort nieuws - 26 april 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe verdedigers van Beate Zschäpe, hoofdverdachte in het proces rond de neonazi-terreurcel NSU, bepleitten een gevangenisstraf van maximaal tien jaar voor haar. De aanklager eiste in september levenslang.
De verdedigers willen dat Zschäpe (43) alleen wordt veroordeeld brandstichting en medeplichtigheid aan de roofovervallen van de NSU (nationalsozialistischer Untergrund). Volgens haar advocaten is ze niet medeplichtig aan de moorden en de bomaanslagen. Verder zien ze de voorwaarden voor tbs, Sicherheitsverwahrung in het Duits, niet vervuld. De aanklager ziet Zschäpe wel als mededader van de moorden en de aanslagen. Hij eiste vorig jaar naast levenslang ook Sicherheitsverwahrung. Lees meer bij tagesschau.de en FAZ.net
De NSU wordt verantwoordelijk gehouden voor tien moorden, 15 roofovervallen en verschillende bomaanslagen. Het bestaan van de rechts-extremisitsche groep kwam in 2011 aan het licht, toen twee leden, Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, zelfmoord pleegden na een bankoverval. Al snel bleek dat zij uit Thüringen afkomstige neonazi’s waren die ondergedoken leefden en al jaren werden gezocht. Zschäpe was het derde lid van het neonazi-trio, zij gaf zichzelf kort na de overval aan bij de politie. Vlak daarvoor had ze het huis waar de drie ondergedoken leefden, in brand gestoken.
Het NSU-proces begon in 2013. Naast Zschäpe staan nog vier anderen terecht. Het is het grootste Duitse strafproces sinds de eenwording. Dat het zo lang duurt, is mede omdat in Duitsland processen uitgebreider worden gevoerd dan in Nederland. Bovendien mogen slachtoffers en nabestaanden als Nebenkläger optreden, een soort mede-aanklagers. Dat zijn er in dit proces meer dan 90, die door zo’n 60 advocaten worden vertegenwoordigd.
De NSU-zaak schokte Duitsland toen die in 2011 aan het licht kwam en heeft gevolgen gehad voor onder meer het functioneren van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz - die veel fouten had gemaakt - en voor de omgang met extreem-rechts. Lees meer daarover op Duitslandweb
Lees meer over 'Maatschappij':

Dansen uit protest op Goede Vrijdag
Dansen is verboden op Goede Vrijdag in Duitsland. Niet-gelovigen grijpen dat verbod aan voor vrolijk verzet.

Een Duits gezicht
Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?
Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?
Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij
Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.
Reacties
Geen reacties aanwezig