Duitslandweb logo Duitslandweb

NSU-proces: Levenslang voor Beate Zschäpe

Kort nieuws - 11 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De rechtbank in München heeft de hoofdverdachte in het NSU-proces, Beate Zschäpe, veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Ze wordt medeschuldig bevonden aan onder meer tienvoudige moord en lidmaatschap van een terreurgroep. Zschäpe vormde samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt de neonazi-terreurgroep NSU. 

Die groep wordt verantwoordelijk gehouden voor het plegen van tien moorden, twee bomaanslagen en 15 overvallen. Mundlos en Böhnhardt pleegden zelfmoord toen de politie hen in 2011 op de hielen zat. Het proces heeft meer dan vijf jaar geduurd. 

Zschäpe is veroordeeld tot levenslang met besondere Schwere der Schuld. Dat betekent dat ze niet na 15 jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating, maar op zijn vroegst pas na 17 jaar.

Naast Zschäpe zijn vier medeverdachten veroordeeld, die de groep geholpen hebben. Ralf Wohlleben heeft tien jaar gekregen voor medeplichtigheid aan moord. Hij heeft het moordwapen geleverd aan de NSU. Holger G. en André E. hebben respectievelijk 3 jaar en 2 jaar en zes maanden gekregen voor ondersteuning van de terreurgroep. E. is anders dan de aanklager heeft geëist niet schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan moord. De vierde verdachte, Carsten S., is veroordeeld tot drie jaar jeugddetentie. De rechtbank ziet hem bij negen van de moordgevallen als medeplichtig, maar hij was nog niet volwassen toen hij de NSU ondersteunde. Hij verliet de extreem-rechtse scene voordat de NSU in 2011 werd ontdekt.

Het NSU-proces is het grootste Duitse strafproces sinds de eenwording. Toen het bestaan van de NSU in 2011 aan het licht kwam, was dat een grote schok in Duitsland. De politie was er al die tijd van uit gegaan dat de moorden, gepleegd tussen 2000 en 2007, afrekeningen waren in het Turkse milieu. Ze werden daarom de Dönermoorden genoemd. Acht van de tien slachtoffers waren Turkse middenstanders, de anderen waren een Griek en een politie-agente. In geen van de gevallen zocht de politie naar extreem-rechtse daders. De nabestaanden van de slachtoffers werden deels zelf verdacht van de moorden.

Dat het neonazi-trio tien jaar lang onontdekt moordend en rovend door Duitsland kon trekken heeft mede te maken met het slecht functioneren van de veiligheidsdiensten. Die zijn daarna deels gereorganiseerd. Ook is er een centraal neonazi-register gekomen. In verschillende deelstaten hebben parlementaire commissies het falen van de diensten onderzocht.

Meer over de NSU

Meer over het oordeel bij Tagesschau

Reacties

arthur - 19 augustus 2021 13:09

Hoezo levenslang, na 17 jaar komt ze in aanmerking op vrijlating.

Reageer
Marja Verburg arthur - 19 augustus 2021 16:16

Zschäpe is veroordeeld met 'besondere Schwere der Schuld' en 'Sicherheitsverwahrung'. Dat betekent dat ze niet na 15 jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating en dat ze vast blijft zitten zolang ze een gevaar wordt geacht voor de maatschappij. Zie: https://duitslandinstituut.nl/artikel/27145/zschape-krijgt-levenslang-voor-neonazi-moorden. Dat oordeel is vandaag bevestigd: https://www.tagesschau.de/inland/bgh-urteil-nsu-zschaepe-101.html
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger