Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel geeft fouten in vluchtelingenpolitiek toe

Kort nieuws - 20 september 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Merkel heeft in een persconferentie na de deelstaatverkiezingen in Berlijn fouten toegegeven in de vluchtelingenpolitiek van de regering. We hebben niet alles goed gedaan, aldus de kanselier, "we zijn geen wereldkampioen integratie". Daarnaast heeft ze te lang op de Dublin-procedure vertrouwd, zei ze, "en dat was fout". Het Dublin II-verdrag bepaalt dat vluchtelingen in het land asiel moeten aanvragen waar ze aankomen. De meeste vluchtelingen arriveerden in landen als Italië en Griekenland. Duitsland kwam dat goed uit, zo gaf de kanselier toe: "Het heeft ons Duitsers, eenvoudig gezegd, het probleem uit handen genomen". Als ze kon, zou ze de tijd terugdraaien, zei Merkel gisteren, om beter voorbereid te zijn op de grote toestroom van vluchtelingen die in de nazomer van 2015 ook naar Duitsland kwam. Ook zei ze dat ze het motto van haar beleid 'wir schaffen das' inmiddels liever niet meer herhaalt, omdat "er zoveel in gelegd wordt" dat het een soort lege huls is geworden. De kanselier benadrukte echter ook aan haar beleid vast te houden, zoals het vluchtelingenverdrag van de EU met Turkije, en dat Duitsland in de basis niet zal veranderen door de komst van de vluchtelingen. Merkels uitspraken worden onder meer gezien als een handreiking naar de CSU. Overigens heeft ze wat ze gisteren zei al eerder gezegd, bijvoorbeeld op 31 augustus, een jaar nadat ze voor het eerst 'wir schaffen das' zei. Lees meer bij tagesschau.de, Welt.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger