Duitslandweb logo Duitslandweb

Media over verkiezingen MeckPomm: 'Schervengericht', 'bloedbad'

Kort nieuws - 5 september 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

'Een schervengericht', 'een storm van protest', 'een kettingzaag-bloedbad' zelfs: de Duitse media zijn niet zuinig in hun oordeel over de uitslag van de verkiezingen in Mecklenburg-Voorpommeren. Daar haalde de CDU slechts 19 procent van de stemmen en belandde als derde partij achter de AfD.
De AfD heeft "hele stukken uit de CDU, de SPD en Die Linke gesneden", schrijft commentator Heribert Prantl in de Süddeutsche Zeitung, je zou het een "kettingzaag-bloedbad" kunnen noemen. Maar dat overleeft de Duitse democratie volgens hem wel. Hij denkt niet dat het succes van de AfD van lange duur is.
De FAZ noemt de verkiezingsuitslag een "schervengericht over het beleid van de gevestigde partijen". Het gaat de kiezers niet alleen om de vluchtelingen maar om "een politiek waarvan ze de voorwaarden niet (meer) accepteren, waarvan de acteurs niet (meer) als vertegenwoordigers van het volk worden erkend en om democratische instituties, waarvan de werkwijze en de resultaten niet (meer) worden geaccepteerd". Wie denkt dat hij deze woede niet serieus hoeft te nemen, komt erin om, aldus de FAZ.
Spiegel Online noemt de uitslag een "storm van protest" en een "debakel voor Merkel". De AfD heeft bij wijze van spreken in Merkels woonkamer - de kanselier heeft haar kiesdistrict in Mecklenburg-Voorpommeren - een opstand van de kiezers in gang gezet en er een één-thema-verkiezing van gemaakt: tegen haar vluchtelingenpolitiek. Steeds meer kiezers keren zich af van de gevestigde partijen en daarbij maakt het klaarblijkelijk niet meer uit of het hen economisch goed gaat of niet. Merkel moet de komende periode nog meer uitleggen en overtuigen, aldus Spiegel Online.
Die Welt verwacht dat degenen die al langer met Merkel willen afrekenen, nu hun slag gaan proberen te slaan. De CDU zal in ieder geval de komende tijd verder wegzakken, verwacht de krant. De AfD heeft de Oost-Duitse deelstaat weinig te bieden, schrijft plaatsvervangend hoofdredacteur Ulf Poschardt. Het grootste deel van de partij is niet geschikt voor het parlementswerk, laat staan voor een regering en ze jaagt buitenlandse investeerders weg. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger