Birgit Prinz wereldvoetbalster van het jaar
Nieuws

Achtergrond - 20 december 2005

(20 december 2005) De Duitse Birgit Prinz is uitgeroepen tot wereldvoetbalster van het jaar. Op het gala van wereldvoetbalorganisatie FIFA in Zürich mocht zij de onderscheiding voor het derde achtereenvolgende jaar in ontvangst nemen. Met het Duitse nationale elftal won Prinz afgelopen zomer het Europees kampioenschap in Engeland.

Prinz bleef nuchter onder de onderscheiding en prees vooral haar teamgenoten: “Voetbal is en blijft nou eenmaal een teamsport. Zonder mijn medespeelsters lukt ook mij niks.” Ingetogen toonde ze haar blijdschap: “Ik streef niet naar persoonlijke onderscheidingen, maar ze zijn altijd mooi.”

Dit jaar won Prinz als aanvoerder van het nationale elftal het EK in Engeland ten koste van Noorwegen. Daarmee werd Duitsland voor de vierde achtereenvolgende keer Europees kampioen. De 27-jarige spits Prinz veroverde in Engeland tevens het Duitse doelrecord, door in 143 interlands negentig keer te scoren.

In 2003 was Duitsland onder aanvoering van Prinz al wereldkampioen geworden in de Verenigde Staten. Met haar club 1. FFC Frankfurt won Prinz afgelopen jaar de nationale competitie en staat ze volgend jaar in de finale van de UEFA Cup, waarin ze met haar team aantreedt tegen 1. FFC Turbine Potsdam, eveneens een Duitse club.

De Duitse internationals Renate Lingor (170 wedstrijden) en Sandra Minnert (97) eindigden bij de verkiezingen op de plaatsen vijf en zeven. Bij de mannen was Michael Ballack de enige Duitser die genomineerd was voor wereldvoetballer van het jaar. Hij werd elfde. Evenals afgelopen jaar won FC Barcelona-speler Ronaldinho de onderscheiding. Lothar Matthäus is de enige Duitse voetballer die de prijs won. Hij deed dat in 1991, tijdens de eerste uitreiking.

FAZ.NET
Prinz und Ronaldinho wieder die Besten

Spiegel Online
Ronaldinho und Birgit Prinz sind Weltfußballer des Jahres

Süddeutsche.de
Ronaldinho schafft "Doppelpack", Prinz den "Hattrick"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger