Ackermann blijft chef Deutsche Bank
Nieuws

Achtergrond - 2 februari 2006

(2 februari 2006) Josef Ackermann blijft tot 2010 chef van de Deutsche Bank. Zijn positie was in het geding, omdat hij mede-aangeklaagde is in het spraakmakende Mannesmannproces. De Deutsche Bank houdt niettemin vast aan de man, die vandaag weer een recordwinst voor het concern bekendmaakte.

De raad van toezicht heeft Ackermann naast zijn contractverlenging officieel benoemd tot bestuursvoorzitter van de Deutsche Bank. Voorheen was de Zwitser, die sinds 2002 voor de bank werkt, woordvoerder van het bestuur. Zijn nieuwe contract loopt tot 2010.

Daarmee sluit het bestuur onverwacht de eigen rijen in aanloop naar de heropening van het Mannesmannproces. Ackermann was betrokken bij het schandaal rond de verkoop van het Duitse telecomconcern Mannesmann door Vodafone in 2000. Het bestuur van het Duitse bedrijf zou aan de overname van circa 180 miljoen euro zelf 57 miljoen euro hebben overgehouden. De raad van toezicht van Mannesmann zou van de zelfverrijking op de hoogte zijn geweest.

Het gerechtshof in Düsseldorf achtte de fraude niet bewezen en sprak de beklaagden, onder wie Ackermann als lid van de raad van toezicht, in juli 2004 vrij. Het Openbaar Ministerie ging tegen de uitspraak in cassatie. Eind december 2005 verklaarde het Bundesgerichtshof in Karlsruhe de vrijspraak van onder andere Ackermann ongeldig en verwees de zaak terug naar Düsseldorf. Niemand ging er daarna van uit dat Ackermann nog lang bij de Deutsche Bank in dienst zou blijven.

Een dag na zijn contractverlenging maakte Ackermann vandaag de jaarcijfers van de bank bekend. De nettowinst bedroeg in 2005 3,8 miljard euro, en steeg daarmee met 53 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het is de hoogste winst van de Deutsche Bank sinds 2000. De succesvolle onderneming, die tot de grootste banken ter wereld behoort, werd onlangs in Groot-Brittanië gekozen tot ‘bank van het jaar’.

In Duitsland kan de Deutsche Bank op minder krediet rekenen. Eind vorig jaar werden veel particuliere beleggers bij de bank de dupe van een waardevermindering van een beleggingsfonds. De bank kwam eerder dat jaar negatief in het nieuws, toen Ackerman de bekendmaking van de jaarcijfers van 2004 – een winst van 2,47 miljard euro – vergezeld liet gaan van de aankondiging 6400 arbeidsplaatsen te willen schrappen.

Ingewijden melden dat Ackermann ontslagen wordt, maar een afkoopsom tegemoet kan zien, indien hij alsnog wordt veroordeeld in het Mannesmannproces.

Spiegel Online
3,8 Milliarden Gewinn - 500 neue Jobs in Deutschland

FAZ.NET
Deutsche Bank lenkt im Streit um Immobilienfonds ein

Welt.de
Rekordgewinn für die Deutsche Bank

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger