Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wil opnieuw zetel in VN-veiligheidsraad

Kort nieuws - 28 juni 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland zet in op een tijdelijke zetel in de VN-veiligheidsraad voor 2019 en 2020. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier maandagavond bekend. Het motto voor de campagne, die dit najaar begint, luidt: 'Frieden - Gerechtigkeit - Innovation - Partnerschaft'. Behalve Duitsland stellen ook Israël en België zich kandidaat voor de zetel, waarover in de zomer van 2018 wordt beslist. Duitsland wil samen met India, Brazilië en Japan de samenstelling van de VN-veiligheidsraad hervormen, kondigde Steinmeier aan, zodat die meer de verhoudingen van de 21e eeuw weerspiegelt, in plaats van die van 1945. Zo wil Duitsland een vaste zetel in de veiligheidsraad. Nu hebben alleen de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië een vaste zetel. Duitsland heeft sinds 1977/78 vijf keer een tijdelijke zetel in de veiligheidsraad gehad, voor het laatst in 2010/2011. Nederland hoort vandaag of het een plaats in de veiligheidsraad krijgt voor de jaren 2017/2018. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger