Duitslandweb logo Duitslandweb

Dag van de Duitse taal wordt traditie op scholen

Achtergrond - 20 april 2016 - Auteur: Rosa Pelser

Honderden scholen in heel Nederland doen op 21 april mee aan de vijfde Dag van de Duitse taal. Toevallig is kanselier Merkel op dezelfde dag met een deel van haar kabinet in Eindhoven voor Nederlands-Duits regeringsoverleg.

Dag van de Duitse taal wordt traditie op scholen
© Ichthus Lyceum
Dag van de Duitse taal 2015 in Amsterdam

Op de Dag van de Duitse taal staat dit jaar meertaligheid in het onderwijs centraal. Die staat onder druk door een advies van het Platform Onderwijs2032. Het platform boog zich in opdracht van het ministerie van OCW over de toekomst van het onderwijs in Nederland, legt Kerstin Hämmerling van het Duitsland Instituut Amsterdam uit. “In het advies staat dat middelbare scholen niet meer verplicht een tweede vreemde taal hoeven aan te bieden. Dat staat lijnrecht tegenover Europese doelstellingen”, zegt ze.

Nederlanders hebben ook altijd profijt gehad van hun meertaligheid, aldus Hämmerling. “De focus ligt nu heel sterk op het Engels en natuurlijk is dat ook een belangrijke taal. Maar wij denken dat er met dit voorstel een denkfout wordt gemaakt.”

De Actiegroep Duits is een samenwerking van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), het Goethe-Institut Niederlande en de Duitse ambassade in Den Haag. Lees meer.

In combinatie met het tekort aan docenten Duits zou het advies er onder meer toe kunnen leiden dat scholen het vak Duits schrappen, zegt Hämmerling. Zij is namens het Duitsland Instituut betrokken bij de Actiegroep Duits, die de Dag van de Duitse taal organiseert. “Wij volgen deze ontwikkeling met grote zorgen. Daarom hebben we samen met verschillende partners een brief aan staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker gestuurd, waarin we aandringen op onderwijs in meer vreemde talen”, aldus Hämmerling.

Duitse hiphop-battle

Dit jaar wordt de Dag van de Duitse taal voor de vijfde keer gehouden. Volgens Hämmerling begint het een traditie te worden. “Het is heel leuk om te zien dat scholen er echt rekening mee houden.” Ruim 200 scholen en universiteiten door heel Nederland doen met eigen initiatieven mee aan deze dag.

Nederlandse en Duitse leerlingen gaan in Bocholt samen midgetgolfen, basketballen of een workshop fotografie volgen

Drie middelbare scholen in Amsterdam, Utrecht en Den Haag organiseren bijvoorbeeld een hiphop-battle. De leerlingen hebben Duitse raps geschreven die ze zelf opvoeren. Een school in Amersfoort organiseert een groot dictee der Duitse taal en in leerlingen in Almelo gaan speeddaten met mensen die in Duitsland werkzaam zijn. Ook nemen ze een kijkje bij verschillende bedrijven over de grens. Bekijk het overzicht van alle geplande acties.

In de grensstreek wordt voor het vierde jaar op rij de Dag van de buurtaal georganiseerd om scholen in het gebied kennis te laten maken met de taal van de buren. In Bocholt, vlak over de Duitse grens, nemen Nederlandse scholen deel aan workshops. Zo gaan Nederlandse en Duitse leerlingen samen midgetgolfen, twister spelen, basketballen of een workshop fotografie volgen.    

Nederlands-Duitse regeringsconsultaties 

Op 21 april vindt ook topoverleg tussen de Duitse en de Nederlandse regering plaats. Kanselier Merkel komt naar Eindhoven met haar ministers Steinmeier van Buitenlandse Zaken, Gabriel van Economie, Kanzleramtsminister Altmaier en staatssecretaris van Onderwijs Schütte. Zij spreken met hun collega’s Rutte, Koenders, Kamp en Dekker.

Voorafgaand aan de Nederlands-Duitse regeringstop reikt Rutte in Middelburg de internationale Four Freedoms Award uit aan Merkel

Het is de tweede keer dat deze zogenoemde regeringsconsultaties plaatsvinden. De eerste keer was in 2013 in het Duitse Kleef. Doel is de intensieve samenwerking tussen beide landen te versterken. Het thema is dit jaar innovate. De regeringsleiders en ministers voeren bilaterale gesprekken en bezoeken innovatieve bedrijven en onderzoeksinstellingen. Zo gaan Merkel en Rutte naar ASML in Veldhoven, wereldwijd een van de belangrijkste producenten van lithografiemachines, die worden gebruikt voor de productie van microchips. Dit bedrijf werkt nauw samen met de Duitse lenzenfabrikant Zeiss.

Four Freedoms Award

Voorafgaand aan de Nederlands-Duitse regeringstop reikt Rutte in Middelburg de internationale Four Freedoms Award uit aan Merkel. Ze krijgt de prijs onder meer voor haar aanpak van de financiële crisis in de EU, haar rol in de deëscalatie van het conflict in Oekraïne en haar humanitreit in de vluchtelingencrisis.

De Four Freedoms Award wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties die zich op eigen wijze inzetten voor de four freedoms van Franklin D. Roosevelt: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Democratie kon volgens Roosevelt alleen bereikt worden als de vier bovengenoemde vrijheden werden nagestreefd. Tot de eerdere prijswinnaars behoren koningin Juliana, Nelson Mandela en oud-bondspresident Richard von Weizsäcker.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer

Der Sint

Der Sint

Bij de eerste Sint-intocht in Berlijn sinds de pandemie speelt Merlijn Schoonenboom weer even ongegeneerd Nederlander. Of toch niet helemaal?


Lees meer

Podcast: 'Grijze verschillen met Duitsland boeien me'

Podcast: 'Grijze verschillen met Duitsland boeien me'

Gesprek met Jacco Pekelder, nieuwe directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster.


Lees meer

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger