CDU/CSU eist hardere aanpak inburgering
Nieuws

Achtergrond - 18 juli 2006

(18 juli 2006) Daags na een ontmoeting met allochtonenorganisaties over integratie komen meningsverschillen tussen CDU/CSU en de SPD aan de oppervlakte. Ook binnen de CDU borrelt het.

Concrete resultaten heeft de integratietop afgelopen vrijdag in Berlijn niet opgeleverd. Maar daar ging het de regering van Merkel ook niet om. Eigenlijk was de top zelf belangrijker dan de resultaten. De boodschap: vanaf nu wordt er gepraat. Drie uur lang zetten vertegenwoordigers van meer dan tachtig migrantenorganisaties en geloofsgemeenschappen in het Kanzleramt  hun ideeën over integratie uiteen en luisterden naar die van de regering. Een groepsfoto op het eind bezegelde de wil tot dialoog.

Grondtoon van de ontmoeting: elke buitenlander die zich in Duitsland wil vestigen, is welkom. Maar hij moet wel moeite doen om te integreren, bijvoorbeeld door zich de Duitse taal meester te maken. Tot zover de wankele consensus binnen de grote coalitie.

Het waren leidende politici van de CDU en CSU die in de nasleep van de top onomwonden duidelijk maakten waar hun prioriteiten liggen. “De duidelijke bereidheid tot sancties ontbreekt”, vatte de binnenlandexpert Hans-Peter Uhl van de CDU de resultaten van de integratietop samen. De Beierse ministerpresident Edmund Stoiber (CSU) eiste dat in de wet “plicht tot integratie” werd opgenomen, samen met een lijst van sancties. Ook dook het omstreden begrip Deutsche Leitkultur weer op. Die hebben migranten te aanvaarden, aldus Volker Kauder, CDU-fractievoorzitter in de Bondsdag.

Daarmee slaat de CDU/CSU een andere toon aan dan Merkel, die bereidwilligheid van Duitsland om allochtonen op te nemen voorop stelt. Buitenlanders die naar Duitsland willen komen, moeten “een open deur aantreffen”, sprak zij op de integratietop.

De bondskanselier ziet zich gedwongen een moeizame koorddans uit te voeren om de coalitiegenoten in het gareel te houden. Want weliswaar heeft ook de SPD zich tot een “realistische integratiepolitiek” bekeerd en sluit de partij sancties niet uit, de toon die de leidende christendemocraten aanslaan, bevalt de SPD allerminst. Voor de uitlatingen van Stoiber en Kauder heeft de partij geen goed woord over. Een migrant heeft eerst rechten, dan plichten en niet andersom, is de sociaaldemocratische boodschap. Secretaris-generaal Hubertus Heil pleitte voor een integratiebeleid van de “uitgestrekte hand”. De voorstellen van de CDU/CSU zijn “compleet ongeschikt” om de huidige problemen op te lossen en maken de zaken alleen maar erger, aldus Heil.

Stern.de
"Wer Deutscher werden will, muss sich zur Geschichte bekennen"

Spiegel Online
Angriff aus den eigenen Reihen
Ein fast historischer Gipfel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger