Nibelungensaga vernieuwd op Wagner-festival
Nieuws

Achtergrond - 26 juli 2006

(26 juli 2006) Operaliefhebbers uit de hele wereld staat vandaag het hoogtepunt van het 95ste Richard Wagner-festival in het Beierse Bayreuth te wachten: een nieuwe uitvoering van het beroemdste werk van de Duitse componist, het Nibelungen-vierluik.

De premières van de nieuwe uitvoeringen van de ‘Ring des Nibelungen’ - ‘Das Rheingold’, ‘Die Walküre’, ‘Siegfried’ en ‘Götterdämmerung’ - worden tussen 26 en 31 juli ten tonele gebracht in het Festspielhaus van Bayreuth. De opvoering van de nieuwe versie van Wagners magnum opus is in handen van de gevierde theaterregisseur Tankred Dorst (80), die hiermee zijn opera-debuut beleeft. Veel tijd had Dorst niet om de nieuwe productie op poten te zetten. De Deense filmmaker Lars von Trier, die oorspronkelijk de eer te beurt was gevallen, zegde twee jaar geleden plotseling af.

De belangstelling voor het Wagnerfestival is zoals elk jaar weer enorm. De organisatie kreeg 420 duizend aanvragen voor kaartjes binnen. Tijdens het festival is er plaats voor maximaal zestigduizend bezoekers. Een keur aan vips woonde gisteren de opening bij, waaronder de ministers Michael Glos (CSU, Economische Zaken), Ursula von der Leyen (CDU, Familiezaken) en Ulla Schmidt (SPD, Volksgezondheid). Verder schaarden oud-bondspresidenten Roman Herzog en Walter Scheel zich onder de colonne hoogwaardigheidsbekleders en bekende Duitsers uit zakenleven en showbizz. Bondskanselier Angela Merkel wordt later tijdens het festival verwacht.

In tegenstelling tot voorgaande jaren werd de opening van het jaarlijkse festival gisteren niet gekenmerkt door ruzies en schandalen. In 2004 brak bij de openingsvoorstelling ‘Parsifal’ van de cineast en enfant terrible Christoph Schlingensief nog groot tumult uit onder het publiek. Schlingensief trakteerde de operaliefhebbers op een stortvloed van videobeelden en een voorstelling waarin blote borsten prominent figureerden. Ook was de regisseur verwikkeld in een hevige ruzie met zijn hoofdrolspeler.

De Bayreuther Festspiele werden gisteren geopend met de opera ‘Der fliegende Holländer’, over een spookschip dat gedoemd is voor eeuwig de zeeën te doorkruisen. De Beierse ministerpresident Edmund Stoiber prees het festival na afloop van de première uitvoerig als “een onvergetelijke gebeurtenis”.

Aan ‘Die Ring des Nibelungen’ werkte Richard Wagner (1813-1883) met onderbrekingen in totaal 26 jaar lang. Het Bayreuther Festspielhaus werd op aanwijzing van de componist speciaal voor de opvoering van de zestien uur durende saga gebouwd. In 1876 werd het operagebouw met de première van de eerste 'Ring' ingewijd.

ZDF Heute
"Fliegender Holländer" bei 35 Grad

Handelsblatt.com
Gespanntes Warten auf den neuen „Ring der Nibelungen“

Zie ook de homepage van de Bayreuther Festspiele

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger