Crisissfeer in grote coalitie
Nieuws

Achtergrond - 22 september 2006

(22 september 2006) De grote coalitie balanceert op de rand van een kabinetscrisis nu onderhandelingen over de hervorming van het zorgstelsel muurvast zitten. CDU/CSU en SPD zoeken verbeten naar een uitweg.

De ruzie tussen CDU/CSU en SPD over de hervorming van het zorgstelsel, een van de belangrijkste projecten van de grote coalitie, heeft deze week een voorlopig hoogtepunt bereikt. Een spoedberaad gisteravond bracht geen uitsluitsel. SPD-politici speculeerden openlijk op een mislukken van de onderhandelingen, een rampzalig vooruitzicht dat mogelijk het voortijdige einde inluidt van de regering van bondskanselier Angela Merkel (CDU).

De grote coalitie sloot in juli een uiterst moeizaam compromis over de hervorming van het zorgstelsel. Maar opstandige CDU-minister-presidenten van deelstaten en hun Beierse collega Edmund Stoiber (CSU) zetten deze maand het vergelijk op losse schroeven door met veel rumoer hun ongenoegen te uiten en fundamentele veranderingen te eisen. “Grote onzin”, noemde de Nedersaksische ministerpresident Christian Wulff de huidige voorstellen. Vooral Ulla Schmidt, de SPD-minister voor Volksgezondheid, moet het ontgelden.

Een uitweg uit de impasse heeft zich nog niet aangediend. Minister Schmidt en de SPD peinzen er niet over de hervorming op de helling te zetten. Afgesproken is afgesproken, vinden zij. Iets afspreken dat niet werkt, slaat nergens op, luidt het antwoord van christendemocratische kant.

De rebellerende christendemocraten willen vooral de bijl zetten in het zogeheten gezondheidsfonds, het meest omstreden deel van de nieuwe plannen. Dit fonds vormt het financiële hart van de hervorming en moet bewerkstelligen dat geld voor ziektekostenverzekeraars eerlijker wordt verdeeld.

Falen is voor de regering Merkel geen optie. Het voor vrijdagmiddag aangekondigde spoedberaad met SPD-partijvoorzitter Kurt Beck heeft echter weing meer opgeleverd dan de intentie van beide zijden om eruit te komen. Bespreking van de pijnpunten is opgeschoven naar volgende week. Voorafgaand aan het beraad had Beck nog stevige taal geuit: “Onze loopgraven zijn niet dieper geworden,“ sprak de SPD-voorzitter tegen dagblad Die Welt. “De problemen liggen bij de CDU.”

FAZ.net
High Noon im Kanzleramt

Die Welt
Große Koalition droht sich zu zerlegen

Spiegel Online
Gefangen in der Großen Koalition

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger