Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse media proberen 'Keulen' te duiden

Achtergrond - 11 januari 2016 - Auteur: Marja Verburg

Keulen is een zware slag voor Merkels Willkommenskultur, schrijft de FAZ in een commentaar op het geweld tijdens Oud en Nieuw. Dronken macho’s mogen het Duitse vluchtelingenbeleid niet bepalen, aldus de Süddeutsche Zeitung. Bild Zeitung fluistert Merkel in wat ze nu tegen vluchtelingen moet zeggen. Duitslandweb zet een aantal Duitse commentaren op een rij.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: 'Het teken aan de wand van Keulen'

Berthold Kohler, commentator van de FAZ, windt zich op over de politieke correctheid in Duitsland. “De muur die door de Duitse politiek om de vluchtelingenkwestie gebouwd werd, brokkelt af”, schrijft hij zondag op FAZ.net. Of het nou gaat om terreuraanslagen in Parijs of het seksuele geweld in Keulen, altijd wordt in Duitsland direct “een muur van Chinese omvang” gebouwd om te verhinderen dat er een verband met het vluchtelingendebat ontstaat, aldus Kohler. Politici doen dat omdat ze vrezen dat de “Willkommenskultur omslaat in een afwijzing van vluchtelingen of zelfs in vluchtelingenhaat en in een radicalisering van het politieke debat”.

Wat in Keulen is gebeurd, heeft veel Duitsers geschokt omdat de overheid zich zwak en onzeker heeft getoond, betoogt Kohler. De indruk is gewekt dat politici en officiële instanties feiten achterhouden - hetgeen het vertrouwen van burgers in de overheid schaadt. “Deze spiraal van zwijgen, die minister van Binnenlandse Zaken De Maizière nu wil doorbreken, was politiek gewild, en dat al decennia lang. Alle democratische partijen zijn het erover eens dat versterking van radicale krachten moet worden vermeden.”

Maar deze politiek van “mooi praten en ontkennen" heeft "precies het omgekeerde effect: ze drijft oprechte democraten in het kamp van de niet-kiezers en op de barricaden.” Daar krijgen zij het gevoel dat ze niet mogen zeggen wat ze willen en dat ze in de “rechtse hoek” worden gezet, “waar sommigen dan ook in belanden”.

Keulen is een zware slag voor Merkels Willkommenskultur, aldus Kohler. “Als de politiek de rest van haar geloofwaardigheid wil redden, helpen nu alleen nog maar de waarheid en duidelijke taal.” Volgens Kohler zijn er talloze bewijzen voor de stelling dat het integratiebeleid in Duitsland is mislukt en dat er parallelle samenlevingen bestaan, en niet alleen in grote steden. Keulen kun je zien als “teken aan de wand van een Duitse toekomst die niemand wil”.

Duitsland wordt de problemen die voortkomen uit de massa-immigratie niet de baas met aankondigingen van een harder uitzetbeleid, schrijft Kohler. “Het besluit wie naar Duitsland mag komen en wie hier mag blijven, moet veel eerder worden genomen. Want de veiligheid en de toekomst van deze republiek hangen vanzelfsprekend af van de vraag wie we welkom heten.”

Süddeutsche Zeitung: 'Onschuldigen mogen niet voor Keulen boeten'

Heribert Prantl van de Süddeutsche Zeitung is geschrokken van de racistische reacties in Duitsland. De daders van het geweld in Keulen moeten worden gestraft, zo snel mogelijk. Maar dronken macho’s met Oud en Nieuw mogen niet het Duitse vluchtelingenbeleid bepalen, schrijft hij zondag in de Süddeutsche Zeitung.

Sinds het geweld in Keulen “zegeviert op internet een racisme dat in deze luidsterkte nog niet eerder in de Bondsrepubliek vertoond is”, aldus Prantl. Rechtspopulisten en rechtsextremisten gedragen zich alsof de “criminele nieuwjaarsnacht” Duitsland heeft doen ontwaken. 

Rechts-conservatieven vieren Oud en Nieuw als keerpunt, als het begin van een nieuw, streng vluchtelingenbeleid, schrijft Prantl. Moeten oorlogsvluchtelingen weer met honderden tegelijk in de Middellandse Zee verdrinken? vraagt hij. Moeten Syrische families op de vlucht ergens op de Balkan sterven? Moeten vluchtelingen collectief gestraft worden, omdat er onder de daders ook vluchtelingen waren? “Moeten daarom de Europese waarden, solidariteit en humaniteit, aan weer opgerichte grenzen te gronde gaan?"

Duitsland heeft een beter functionerend bestuur nodig: asielinstanties die snel werken, een politie die minder fouten maakt dan die in Keulen, en een justitie die misdaden snel straft.

Prantl zet in het slot van zijn commentaar vijf stellingen op een rij. “Ten eerste: criminele bendes zijn criminele bendes. Die moeten worden gepakt en gestraft en mogen niet dienen voor racisme en vreemdelingenhaat. Ten tweede: de rechtse hoek mag nu niet de Duitse woonkamer worden. Wat gisteren rechts-radicaal was, is niet vandaag in orde.” Ten derde: hulp aan vluchtelingen is en blijft fantastisch. “Ten vierde: zonder deze hulpvaardigheid zal de integratie van vluchtelingen niet lukken. De hetze die daarover nu wordt uitgestort, vergiftigt de samenleving.” En ten vijfde: er zijn mensen die vanwege Keulen de veiligheid op stations en grote pleinen willen privatiseren. Maar particuliere instanties kunnen dat niet beter dan de politie, zegt Prantl. “De rechtsstaat moet laten zien wat hij is en wat hij kan.”

Bild Zeitung: 'Deze toespraak zou Merkel nu moeten houden'

Na Oud en Nieuw in Keulen vragen veel mensen zich af of de Duitse vluchtelingenpolitiek, de Willkommenskultur, naïef was en nu is mislukt. Het antwoord is nee, schrijft Bild-commentator Julian Reichelt zondag in zijn krant. "Maar het antwoord luidt ook: de vluchtelingenpolitiek moet beter worden uitgelegd, zowel aan gasten als aan gastgevers. We moeten vaker en duidelijker zeggen wie we zijn en waarvoor we staan.” Reichelt zet op een rij wat hij vindt dat kanselier Merkel nu moet zeggen. Lees meer bij de Bild Zeitung

Spiegel Online: 'Hoe oudejaarsavond in Keulen Duitsland heeft veranderd' 

Spiegel Online zette op 8 januari in een Engelstalige longread uiteen hoe de nieuwjaarsnacht in Keulen Duitsland heeft veranderd. In totaal hebben 21 redacteuren aan het stuk meegewerkt. “Er is een bitter debat ontstaan over immigratie en vluchtelingen in Duitsland - een debat dat het land kan veranderen.” Lees het hele artikel op Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger