Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritische editie Hitlers 'Mein Kampf' verschijnt op 8 januari

Kort nieuws - 22 december 2015

Zeventig jaar lang was herdruk van 'Mein Kampf' van Adolf Hitler in Duitsland verboden, het boek waarin Hitler onder meer zijn rassentheorie en antisemitisme ontvouwde. Eind dit jaar verlopen de rechten, die sinds 1946 bij de deelstaat Beieren liggen. Dan zijn er geen auteursrechtelijke bezwaren meer die een herdruk verhinderen. Toch wil Duitsland nieuwe commerciële uitgaven tegenhouden, onder meer door gebruik te maken van het verbod op opruiing (Volksverhetzung). Op 8 januari verschijnt een wetenschappelijke heruitgave van 'Mein Kampf', waar het Institut für Zeitgeschichte (IfZ) in München jaren aan heeft gewerkt. In meer dan 3700 noten geven wetenschappers uitleg en context bij Hitlers tekst. Het commentaar staat naast en onder de originele tekst, zodat er "geen bladzijde Hitler is zonder dat je het bijbehorende commentaar in ieder geval visueel moet waarnemen", aldus IfZ-directeur Wirsching. De bedoeling is dat met de publicatie van het IfZ het aantal nieuwe, onbecommentarieerde en commerciële versies van 'Mein Kampf' beperkt blijft. Overigens is het bezit van het boek niet verboden en is het buiten Duitsland en via internet al jaren gewoon te koop. Lees meer bij Spiegel Online

De Bayerische Rundfunk heeft een mulitmediale webspecial over 'Mein Kampf' gemaakt, 'Hitlers Mein Kampf - Eine Demontage'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Museum Die Villa_: 'Hoe meer debat, hoe beter'

Museum Die Villa_: 'Hoe meer debat, hoe beter'

Lang is in en buiten Osnabrück gestreden over het museum rond nazi-jurist Calmeyer. Nu is Die Villa_ geopend. Ingrid Bosman bracht er een bezoek.


Lees meer

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger